17 maart 1932

Met den hengel op de spieringvangst.

Auteur: Een bezoeker
1 Fan
17 maart 1932 - Met den hengel op de spieringvangst

17 maart 1932 - Met den hengel op de spieringvangst

Alle rechten voorbehouden

Terug naar de index van de "oude krantenberichten"

Klik rechts (icoontje) bovenaan op het bericht (of op de foto)
en het krantenartikel (of de foto) wordt vergroot weergegeven.

Alle rechten voorbehouden

292 keer bekeken

Jo Haen - van Langen

17 maart 1932

Met den hengel op de spieringvangst

Bij de opening van het Noordzeekanaal in 1876 begon voor de Amsterdamse Haven een nieuw leven. Er kwamen nieuwe verbindingen met het achterland: De Oosterdoksdijk, aanleg van een spoorlijn en een waterverbinding het Merwedekanaal, na een latere uitbreiding het Amsterdam Rijnkanaal geheten.

De haven was uitermate geschikt als overslaghaven, rangeerterrein, opslag en bedrijfsgebied. De Borneokade, een langgerekt soort schiereiland werd vooral gebruikt voor het aanleggen van de grote schepen van de Ned.Stoomvaart Mij. Oceaan.

In de jaren 60 van de vorige eeuw begon de neergang vooral veroorzaakt door de komst van grote vliegtuigen zoals de Boeing 747, veel goedkoper en sneller dan het beste schip. En ook werden de schepen steeds groter en konden alleen nog aan de westzijde van de stad worden afgemeerd. Uiteindelijk werd besloten tot huizenbouw.
In 1989 werd het gebied ontruimd waarna men aan de bouw van woningen kon beginnen.

Vanaf de Zeeburgerkade uitzicht op de nieuwbouw van de Borneokade. Er liggen nog wel schepen maar dit zijn voornamelijk woonboten. Geen grote oceaanstomers meer, helaas. .<br />Foto Jo Haen ©

Vanaf de Zeeburgerkade uitzicht op de nieuwbouw van de Borneokade. Er liggen nog wel schepen maar dit zijn voornamelijk woonboten. Geen grote oceaanstomers meer, helaas. .
Foto Jo Haen ©

Alle rechten voorbehouden
De Borneokade van dichtbij gezien. .<br />Foto: Jo Haen ©

De Borneokade van dichtbij gezien. .
Foto: Jo Haen ©

Alle rechten voorbehouden