Muziekschool Watergraafsmeer

Verteller: Toegangskaartje. M.Leraar
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
1 Fan

Over de oprichting van de muziekschool en de docenten.

Afbeelding van de muziekschool Daniël Belinfante. Bron: Leo Smit foundation.

Afbeelding van de muziekschool Daniël Belinfante. Bron: Leo Smit foundation.

Het begin.

De Muziekschool Watergraafsmeer is officieel opgericht in 1915. Aanvankelijk meende ik dat deze muziekschool in het verlengde (historisch gezien) lag van de Muziekschool van Ary Belinfante en Simon van Adelberg. Maar daar klopte dus niets van! De tekst die hier eerst stond heb ik keurig gedeletet en ook de advertentie heb ik moeten verwijderen. 

Muziekschool Watergraafsmeer Bron: De Geïllustreerde Joodsche Post jrg 1, 1921, no 35, 01-09-1921

Muziekschool Watergraafsmeer Bron: De Geïllustreerde Joodsche Post jrg 1, 1921, no 35, 01-09-1921

Familie

Daniël en zijn vrouw Martha gaven samen les op de muziekschool. Daniël gaf piano- en compositieles. Martha gaf ondermeer les in: solozang, declamatie, koorzang en spraakleer. Ook haar schoonzuster, de vrouw van Maurits Dekker, gaf les op de muziekschool. Deze schoonzuster: Mien Dekker-Hellingman, gaf wat wij tegenwoordig logopedielessen zouden noemen (bij aandoeningen van de ademhalingsorganen en spraakgebreken).

De docenten

Veel van de docenten die op de Muziekschool Watergraafsmeer lesgaven, waren lid van Het Concertgebouworkest. Onder hen waren bijvoorbeeld; Simon Gompertz (contrabas en sousafoon), Eduard van Sloghem (viool), Gerard Spruyt (tuba en sousafoon) en Joseph van Sloghem (trompet). De meeste docenten gaven les in één bepaald muziekinstrument. Naast deze docenten waren er docenten als Martha en Mien Dekker (zie hiervoor), maar ook docenten die lesgaven in Frans en Italiaans.
Een van de meer bekende docenten wil ik hier niet onvermeld laten. Het gaat namelijk om Hans Krieg . Op You Tube zijn ook een aantal video’s te zien (over zijn werk met name). Naast het bespelen van en het lesgeven in de piano gaf hij ook compositielessen.

Overzicht van de verhalen:
Daniël Belinfante

Alle rechten voorbehouden

934 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe