Eli van Tijn en de Verzetsgroep Gerretsen

Verteller: Voorblad van het boek. Bart de Cort
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Transvaalbuurt

Een van zijn zoons zou later zeggen: `Hij is opgepakt als verzetsstrijder en gestorven als jood.'

Elias van Tijn. Bron: Community joods Monument.

Elias van Tijn. Bron: Community joods Monument.

Alle rechten voorbehouden

Sociaal

Eli van Tijn was hoofdonderwijzer van de Kraaipanschool. Op 10 mei 1943 werd bij hem aangebeld. Het was het moment waarvan iedereen tijdens de oorlog vreesde dat het ook voor hem of haar zou aanbreken. Vijf minuten daarvoor had Van Tijn een vervalst persoonsbewijs overhandigd aan een voor de oorlog uit Duitsland naar Nederland gevluchte jood. Wat Van Tijn niet wist was dat deze man door de SD was `omgekeerd'. Dat wil zeggen dat hem vrijstelling van deportatie was beloofd als hij mensen zou verraden. Zo werd Van Tijns hulpvaardigheid hem noodlottig. Zijn verhoorder bij de SD, de beruchte Abraham Kaper, had jarenlang tegenover hem in de Veeteeltstraat gewoond. Via de kampen Amersfoort en Westerbork kwam hij uiteindelijk in de buurt van Stuttgart op een ellendige manier aan z'n eind. Een van zijn zoons zou later zeggen: `Hij is opgepakt als verzetsstrijder en gestorven als jood.'

Vergeten?

Wie wat uitvoeriger praat met mensen die het allemaal van nabij hebben meegemaakt, hoort hen vroeg of laat zeggen: `Degenen die het meeste in het verzet hebben gedaan praten er het minst over.' Dit gezegde gaat zeker op voor de mensen die in Gerretsen hebben gezeten. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom er over Eli van Tijn en Gerretsen zo weinig bekend is. Dat zwijgen werd niet alleen ingegeven door de ellende die ze hebben meegemaakt. Het in praktijk brengen van hun solidariteit was voor deze mensen een vanzelfsprekendheid waar verder geen aandacht aan hoefde te worden geschonken.

Alle rechten voorbehouden

2301 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Kraaipanstraat 60-52 - Met aan het eind de voormalige Kraaipanschool. <br />In 1985 zat hier: op nummer 56 de BLO-school Jan Ligthart. Op nummer 58 de IVO-school De Vonk en op nummer 60 de christelijke MAVO De Vonk. Nu, 2012, zijn alle scholen verdwenen / opgeheven en wordt er druk gerenoveerd en gesaneerd! Deze foto is gemaakt door: Roël!<br />Bron: Beeldbank, Stadsarchief Amsterdam.

Kraaipanstraat 60-52 - Met aan het eind de voormalige Kraaipanschool.
In 1985 zat hier: op nummer 56 de BLO-school Jan Ligthart. Op nummer 58 de IVO-school De Vonk en op nummer 60 de christelijke MAVO De Vonk. Nu, 2012, zijn alle scholen verdwenen / opgeheven en wordt er druk gerenoveerd en gesaneerd! Deze foto is gemaakt door: Roël!
Bron: Beeldbank, Stadsarchief Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden

8 reacties

Voeg je reactie toe
Vera van der Hilst

Oosterparkschool MULO

In 1967 ging ik naar de Oosterparkschool voor MULO. (De linker school.) .Daar volgde ik 2 schooljaren. In 1969 sloot de school en ben ik verder naar de Polderweg MULO/MAVO gegaan.

Ik heb geen goede herinneringen aan die 2 schooljaren in de Kraaipanstraat. Het regiem was uitermate streng. Teveel discipline. Voor schooltijd verzamelden wij in rijen om onder leiding van de rector het gebouw binnen te mogen. Bij regen of sneeuw stonden de leerlingen allemaal te verkleumen onder het afdakje van de veel te kleine fietsenstalling. De school sloot aan het einde van de 2e klas.

Op dit moment ben ik een paar keer in de 'school' geweest. Cordaan organiseert maaltijden voor de buurtbewoners. Samen met mijn vriendin en 2 van haar kleinkinderen praten wij de week door en genieten van de andere deelnemers. 

Er is nog weinig over van het interieur zoals ik het kende vanuit mijn schooljaren. De foto's hier op 'Het geheugen van Oost' geven mij weer een kijkje van hoe het was. Het schoolplein is nu veel kleiner door de nieuwbouw. En binnen zijn er kleinere ruimtes gecreëerd voor allerlei verschillende sessies en bijeenkomsten. 

A Oeldrich

Groep gerretsen

Wie heeft er nog informatie en of foto’s of verhalen van ab Oeldrich 

J.J.Barug

Groep Gerretsen

Aan Rozette Joosten

Ik weet natuurlijk niet of je dit ooit zult lezen, maar het volgende.

De vervalsingen binnen de groep waren goeddeels het werk van de begaafde chemigraaf die deel uitmaakte van de groep.

Mijn vader deed meer praktische dingen in de werkplaats van de groep. Maar hij reisde ook rond door Nederland met als doel het netwerk van de groep te onderhouden en uit te breiden, verspreiding van benodigde papieren, paspoorten, bonkaarten etc, en ook het illegale Parool. 
De naam Oosterman zegt me niets, maar binnen de groep golden strikte veiligheidsmaatregelen  en echte of verzetsnamen werden maar zeer beperkt gebruikt.

Het aanhouden van Eli was voor mijn vader, en naar ik aanneem ook voor de andere leden, aanleiding om onder te duiken. 
Ook bij ons thuis was er een inval van de SD op zoek naar mijn vader.

Dankzij een goedwillende politie beambte konden mijn moeder en ik die zelfde avond nog tijdelijk onderduiken wat ons denk ik het leven heeft gered

Dieter Heymann

Bekenden

Mijn moeder Erika Heymann was een goede vriend van Eli en Mien van Tijn. Wij kwamen bij de van Tijn's geregeld op bezoek. De zoon Eli die met Lena was getrouwd werd na de oorlog een goede vriend van ons.

Rozette Joosten

Vervalsing van identiteits kaart

Ik heb een indentiteits kaart van mijn moeder waar de J uit is gehaald , zeer kunstig .'
Is het bekend wie het " deden" en zeg u de naam Jaap Oosterman iets van wie mijn moeder de identiteits kaart kreeg .
Zij woonde in de President Brandstraat
Vriendelijke groet Rozette

sientje van Velzen

Louis Bothaschool

Ik heb met mijn ouders, broer en zusje in de oorlog op de zolder van de school ondergedoken gezeten in 1943. Hoe lang weet ik echt niet .We sliepen op de matten uit de gymzaal. ,s morgens werden die terug gebracht. Meester van Theijn was toen hoofd van de school.Wij woonden in de Krugerstraat 25 1 hoog

Sientje van Velzen.

Louis Bothaschool

De school heette toen geen Kraaipan school maar LouisBotha school Ik heb er 6 jaar opgezeten.

Bart de Cort

de verrader van eli van tijn

Over leven en werk van de verrader van Eli van Tijn, Bernard Joseph, schrijft Sytze van der Zee in Vogelvrij. De jacht op de joodse onderduiker (Amsterdam 2010).