Onsterfelijke herinneringen

2003 - 2013 Het Geheugen van Oost 10 jaar.

Waarom meedoen ? Ten eerste vanwege de onsterfelijkheid.

Burgerziekenhuis . .<br />Foto; Beeldbank Amsterdam

Burgerziekenhuis . .
Foto; Beeldbank Amsterdam

Alle rechten voorbehouden

Volgend jaar bestaat de website het Geheugen van Oost 10 jaar. Het was een initiatief van het Amsterdams Historisch Museum. Als voorbereiding op een tentoonstelling over Amsterdam-Oost besloot het museum de buurt in te trekken om voorwerpen en verhalen te verzamelen. Daarbij wilde men vooral contact krijgen met groepen die niet zo gauw naar een museum gaan.

“Het ging ons vooral om de laagdrempeligheid én het plezier van het ontdekken van de geschiedenis van je buurt”, aldus Mila Ernst, hoofd educatie van het museum. De tentoonstelling werd een groot succes, maar vooral ook de website, die daarom door vrijwilligers werd voortgezet. Christina Mercken werd webbeheerder en trainer/adviseur.

En nu zijn we 10 jaar en 2200 verhalen verder. En nog steeds is de site springlevend. In 2010 werd de redactie overgenomen door een groep enthousiaste vrijwilligers, die naast het redigeerwerk zich o.a.ook bezighoudt met het organiseren van workshops, verhalenwandelingen en rond 4 en 5 mei medewerking verleent aan het oorlogsproject voor 7e en 8e groepers van basisscholen in de buurt.

Steeds worden er nieuwe initiatieven ontplooid zoals de rubrieken Oude Krantenberichten (zeer populair bij de bezoekers), Fotorubriek van de winkels in Amsterdam Oost en WGM en pagina’s voor voetbalverenigingen.

Het is interessant om te lezen wat Hansje Galesloot in 2006 in een artikel over het Geheugen in het meinummer van Ons Amsterdam schreef. Het artikel is genaamd: Onsterfelijke herinneringen en heeft als subtitel Verzamelen van buurtverhalen loopt als een trein.

Als het aan mij ligt rijdt die trein nog heel lang door.

Jo Haen

Om het verhaal in Ons Amsterdam te lezen ga naar
Ons Amsterdam

november 2012

Ik geef het estafettestokje door aan Anneke Koehof

-----------------------------------------

Terug naar de "index" van "Het estafettestokje"

Alle rechten voorbehouden

417 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe