Struikelstenen geplaatst!

Verteller: Frits Slicht Frits Slicht
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Transvaalbuurt

De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

Struikelstenen 020 Op 2 maart 2013 zijn bij de oude woning van de familie Roselaar de struikelstenen geplaatst voor de ouders en de zuster van Eva.

Struikelstenen 020 Op 2 maart 2013 zijn bij de oude woning van de familie Roselaar de struikelstenen geplaatst voor de ouders en de zuster van Eva. Door: Frits Slicht

Alle rechten voorbehouden

Wanneer en Waar!

Op zaterdag 2 maart werden drie struikelstenen (Stolpersteine) geplaatst voor de ouders en de zuster van mevrouw Eva Pellinkhof-Roselaar. De stenen werden geplaatst voor de voormalige woning aan de Transvaalkade 54 bovenhuis.
Lees ‘hier’ al de verhalen van Eva Roselaar over haar en haar familie!

Het idee

Het voorstel voor de plaatsing van de struikelstenen kwam van de achternicht van mevrouw Eva Pellinkhof-Roselaar; Henny Pieper. Het was de bedoeling dat de zoons het idee zouden uitwerken. Maar toen dat maar niet gebeurde en zij (Eva) in Assen aanwezig was geweest bij een plaatsing, heeft zij Henny gevraagd om dit voor haar te doen.

De uitwerking

Henny Pieper heeft er direct werk van gemaakt en op zaterdag 2 maart werden de drie struikelstenen geplaatst. De struikelstenen zijn ontworpen en gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. De drie stenen werden door de kunstenaar persoonlijk ‘geplaatst’.
Aanwezig waren familieleden van Eva, maar ook de wethouder van het Stadsdeel Oost, mevrouw Nevin Özütok. Zij toonde meer dan louter beleefde belangstelling. Zij was zeer geïnteresseerd in het verhaal van Eva en haar familieleden.

Een TV-ploeg

Aanwezig was ook een filmploeg van de NTR. Zij, de NTR, zijn op dit moment bezig met het voorbereiden van een vervolg op de succesvolle NPS (voorloper van de NTR) serie: De Oorlog. Deze nieuwe serie (Na de bevrijding) zal o.a. gaan over de terugkeer uit de kampen en de ‘ontvangst’ in Nederland. Het is nog niet bekend wanneer deze serie wordt uitgezonden.

Verder

Wilt u meer weten over het plaatsen van struikelstenen. Bijvoorbeeld: hoe kan ik dit zelf organiseren voor mijn familie (het laten maken en plaatsen van struikelstenen), of voor verdwenen buurtgenoten. U kunt dan het beste contact opnemen Paul de Haan, coördinator (voor aanvraag en informatie!) voor struikelstenen Amsterdam via: Struikelstenen Amsterdam.
Voor andere plaatsen in Nederland, ga naar: Anne Thomas contactpersoon.

Alle rechten voorbehouden

11293 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Het plaatsen van de struikelstenen. Gunther Demnig aan het werk.

Het plaatsen van de struikelstenen. Gunther Demnig aan het werk. Door: Frits Slicht

Alle rechten voorbehouden
Nevin Özütok en Eva Pellinkhof-Roselaar. Nevin Özütok en Eva Pellinkhof-Roselaar in gesprek na de plaatsing van de struikelstenen.

Nevin Özütok en Eva Pellinkhof-Roselaar. Nevin Özütok en Eva Pellinkhof-Roselaar in gesprek na de plaatsing van de struikelstenen. Door: Frits Slicht

Alle rechten voorbehouden
Struikelstenen. TIjdens en na de plaatsing van de struikelstenen werden filmopnamen gemaakt door de filmploeg van de NTR.

Struikelstenen. TIjdens en na de plaatsing van de struikelstenen werden filmopnamen gemaakt door de filmploeg van de NTR. Door: Frits Slicht

Alle rechten voorbehouden
Struikelstenen. Onder toeziend oog van Eva worden de stenen geplaatst. Ook de huidige bewoners en andere buurtbewoners kijken mee.

Struikelstenen. Onder toeziend oog van Eva worden de stenen geplaatst. Ook de huidige bewoners en andere buurtbewoners kijken mee. Door: Frits Slicht

Alle rechten voorbehouden
Struikelstenen, het resultaat. Na de plaatsing bekijken Nevin Özütok en Eva het resultaat.

Struikelstenen, het resultaat. Na de plaatsing bekijken Nevin Özütok en Eva het resultaat. Door: Frits Slicht

Alle rechten voorbehouden

3 reacties

Voeg je reactie toe
Jo Haen - van Langen

Struikelstenen laten leggen - Emilie Barnasconi

Beste Emilie,

De link in het verhaal werkt niet helemaal correct. Ik heb het even voor u nagekeken. U kunt gaan naar de website http://www.vbvinfo.nl/nieuws.php?id=119 Daar kunt u alle informatie vinden. Het mailadres van Paul de Haan, de kosten enz. Ik wens u veel succes. Er kunnen nooit genoeg struikelstenen geplaatst worden.
Jo Haen, redactielid Geheugen van Oost

Emilie Barnasconi

Struikelsteen laten leggen

Graag zou ik een struikelsteen laten leggen. Heeft u misschien een contactpersoon voor mij? Hoor het graag,

Bedankt!

Henny

Buren!

Wat ik heel fijn vond, was dat de bewoners van Transvaalkade, in de omgeving van huisnummer 54, zo gastvrij en vriendelijk waren! Het was een waardige en emotionele bijeenkomst.