Wij bleven Oost trouw

Van het schip naar de wal

Verteller: Maria van Groen
Niasstraat

Maria kwam, als kind, voor ' vast ' in Oost wonen, voorheen was ze meegevaren met het schip van haar vader.

Mama,Mevr. van de Kreker en Mevr de Hooyer Foto gemaakt in 1942,  de Niasstraat, bij de speeltuin. Foto gemaakt in de Niasstraat, bij de speeltuin in 1942. Mevrouw de Hooyer is tante Eva, bij wie Maria later kwam te wonen.

Mama,Mevr. van de Kreker en Mevr de Hooyer Foto gemaakt in 1942, de Niasstraat, bij de speeltuin. Foto gemaakt in de Niasstraat, bij de speeltuin in 1942. Mevrouw de Hooyer is tante Eva, bij wie Maria later kwam te wonen.

Alle rechten voorbehouden

Omdat mijn vader de toekomst in 1939 niet vertrouwde, leek het hem veiliger dat Moeder met de Kinderen aan de wal ging wonen en hij alleen op de boot bleef werken.
Nu bleef hij op Nederlandse bodem en zat er geen uitzendingsrisico voor hem in. Hij is naar Duitsland gevaren zoals gewoonlijk en helaas jaren weggebleven.
Maar wij hadden doordat mijn moeder dagenlang ging zoeken, toch een mooie woning gevonden. Het was op de hoek, Niasstraat 29 (2 hoog), ik zal het nooit vergeten.
Ik hoefde niet meer naar het kostschool in Santpoort.

Het was een grote woning met drie flinke slaapkamers, grote vierkante keuken, douche cel, aparte toilet en grote huiskamer. De gang was 7 en een halve meter, dat was 's winters wel koud hoor. Ja, alleen hadden wij geen veranda, dat was wel jammer, want om de was te drogen moest je die naar zolder brengen. Daar was wel een groot raam gelukkig, zodat er toch wel frisse lucht bij de was kwam. Wij waren al met zijn zessen, en wat ik toen nog niet wist: er kwam gauw nog een zusje bij met de Kerst !

Wij vonden wij het er heerlijk wonen ,want wij hadden de speeltuin vlak tegenover ons. Daar speelden in het speelkwartier de kinderklasjes en als er korfbal werd gespeeld konden wij dat uit het portaalraam mooi gade slaan, nou dan was het altijd druk bij ons. We hadden ruimte zat, want fietsen wilden de buren niet op het portaal gestald hebben.
In de Niasstraat had men ook de meeste winkels bij de hand die je nodig had.

Veel heb ik niet op straat gespeeld, ja meisje he, dus moeder helpen..... Maar mijn broertjes wel hoor, en de jeugd van nu is niets slechter dan toen, want als moeder niet keek , 'gauw door het perkje over het hek geklommen dat scheelde helemaal omlopen.
Ja dat kostte heus wel eens een scheur in hun broekjes . "Ach ja" 'zei moeder dan vergoelijkend, "het zijn jongens he, die doen zulke dingen".
Laatst ben ik er nog eens gaan kijken er er was daar nog niet veel veranderd, onze woning stond er nog .
Dan komen al die herinneringen weer boven.

Alle rechten voorbehouden

968 keer bekeken

4 reacties

Voeg je reactie toe
Anneke Koehof

Wij bleven Oost trouw

Het gezin woonde toen bij de speeltuin waar ook Archipel korfbalde zoals je in het verhaal kunt lezen Hans.

"Daar speelden in het speelkwartier de kinderklasjes en als er korfbal werd gespeeld konden wij dat uit het portaalraam mooi gade slaan".

Die bij de Makassarstraat dus. 

Groeten van Anneke Koehof!

Hans Helmerhorst

Speeltuin Niasstraat.

Welke speeltuin? Die bij de Makassarstraat, bij Archipel,

of bij het Boeroeplein. Tegenover de school voor moeilijk opvoedbare kinderen? Wij woonden op nr. 65.

gijsbertuscarelvanvliet@gmail.com

geheug.vanoost. ---wij bleven oost trouw.

zowel a.koehof alsmede m.v.groen reactie van mij ( bertus) ik begrijp de heerzende gewoonte toen ,maar dat was niet overal gelijk tussen jongens en meisjes, ikzelf ben op gevoed zonder zusjes , mijn moeder leerde ons( mijzelf en 2 andere broer en broertje) heel gauw zelf standig te koken ;sokken te stoppen winkelhaken te herstelellen onder de noemer als ik er niet meer ben, dan moeten jullie je zelf ook kunnen redden ,hoe waar is het gebleken ikben er nog blij om dat ze dat ons geleerd heeft-----bertus

Anneke

wij bleven oost trouw

Weer zo'n juweeltje! Wat erg toch dat je als meisje moest helpen en de jongens mochten spelen. Zo ging het bij ons ook!