De Hibsekrib

Verteller: Annemiek Lenssen
2 Fans
Middenmeer, Linnaeusdwarsstraat / Hibsekrib

Vind je het goed dat ze dáár gaat wonen?

Linnaeusdwarsstraat1 Linnaeusdwarsstraat 2006, het achterste deel van de straat.

Linnaeusdwarsstraat1 Linnaeusdwarsstraat 2006, het achterste deel van de straat. Door: Annemiek Lenssen

Alle rechten voorbehouden

Op mijn advertentie voor een woningruil kreeg ik een appartement in de Linnaeusdwarsstraat aangeboden. Ik moest de straat eerst opzoeken op de plattegrond van Amsterdam. Het leek een uithoek, het einde van de stad. Maar toen ik er rondliep was ik meteen enthousiast. Het was een smal doodlopend straatje met een dorpse sfeer. Voorin blokken nieuwbouw, waarin het aangeboden appartement. Achterin kleine, lage huisjes met een wat rommelige aanblik. Ik vond het een zeer onverwacht straatje. Hier gaf ik mijn etage aan de drukke Bilderdijkstraat graag voor op.

“De hibsekrib! Vind je het goed dat ze dáár gaat wonen?", vroeg mijn oma aan mijn moeder toen ze hoorde dat ik een andere woning had gevonden. Maar ik was dertig. Ik had geen goedkeuring meer nodig en was heel blij met mijn nieuwe huisje. Ook mijn tante had haar twijfels bij mijn nieuwe straatje. Zij woonde in haar jeugd aan de statige Bredeweg. “Ga je in de Hibsekrib wonen? Wij noemden dat de krotjesstraat. Allemaal arme huisjes en arme mensen. Als kind durfden we niet door dat straatje te lopen. We liepen liever om."

Van de arbeidershuisjes uit haar jeugd staan er nog maar weinig. De meeste hebben plaatsgemaakt voor de nieuwbouw of zijn opgeknapt en voor veel geld verkocht. Slechts een enkel huisje herinnert nog aan die tijd, toen de Hibsekrib nog een begrip was. Het was een verbastering van de oorspronkelijke naam Ibsenstraat, genoemd naar de bouwer van het eerste huis, J. Ibsen.

Inmiddels woon ik tien jaar in de Watergraafsmeer. Ik heb mijn appartement in de Hibsekrib verruild voor een grotere woning met tuin in een van de sjiekere straten om de hoek. Ik woon nu ‘op stand’, maar als ik over de Middenweg fiets, kijk ik nog altijd even dat nauwe straatje in.

Hibsekrib en café Elsas getekend door Theo Schaap .<br />Bron: Jacqueline Schaap

Hibsekrib en café Elsas getekend door Theo Schaap .
Bron: Jacqueline Schaap

Alle rechten voorbehouden
Hibsekrib .<br />Foto: Pierre de Boer

Hibsekrib .
Foto: Pierre de Boer

Alle rechten voorbehouden
Hibsekrib .<br />Foto: Pierre de Boer

Hibsekrib .
Foto: Pierre de Boer

Alle rechten voorbehouden
Linnaeusdwarsstraat2 Linnaeusdwarsstraat 2006, het voorste deel van de straat met de nieuwbouw appartementen

Linnaeusdwarsstraat2 Linnaeusdwarsstraat 2006, het voorste deel van de straat met de nieuwbouw appartementen Door: Annemiek Lenssen

Alle rechten voorbehouden

Alle rechten voorbehouden

16143 keer bekeken

59 reacties

Voeg je reactie toe
Jack Jansen

Leuk om dit te vinden

Hé Annemiek, kom dit stukje toevallig tegen. En na onze woningruil van 32 jaar geleden woon ik nog steeds op de Bilderdijkstraat:-)

 

Rik Gysels

De Hipsekrib in 1914-'18

Een avontuur dat een Belgische vluchtelingenfamilie in 1917 in de Hipsekrib overkwam, wordt omstandig beschreven in het pas verschenen  boek van Hendrikus Harderwyker, Ten Wuesten van Wezel,  Hoofdstuk "In Hollandse Ballingschap", pp. 88-109. (Uitg. Lecturium, Zoetermeer, 967 p., 2017).

Saskia Spreen (leenes)

oeps

er ging iets mis met de vorige post en ik kan het niet recht zetten.

ik probeerde de post van Wil Schoonenberg onder mijn reactie te plakken.

Jo Haen - van Langen

Wil Schoonenberg

Hallo Wil

Ik was deze pagina compleet vergeten en zie je reactie nu pas.
Wat leuk om te horen allemaal en om de foto's te zien.

Tegen de tijd dat ik geboren werd was jij al bijna volwassen, meneer Groen kan ik me niet herinneren maar ik was dan ook nog maar een kind.
Ik ben de dochter van Henk en Sophie Leenes, half zus van Joke en Els de Bruin.

henk en sophie leenes.jpg

henk en sophie leenes.jpg

henk en saskia leenes.jpg

henk en saskia leenes.jpg

 

Hoi Saskia Leenes;
Mijn naam is Wil Schoonenberg en ben in de vijftiger jaren bijna dagelijks in de Hipsekrip geweest. Ik ben er niet geboren maar wel opgegroeid. In 1949 ben ik geboren als kind van Wim Schoonenberg en Rudy Groen en , jawel , een kleinkind van mevr. Groen(die altijd wat te zeuren had) bijna dagelijks in de Lineausdwarsstraat geweest. Mevr. Groen en haar man Joop woonden op nr. 37. Zij hadden 5 kinderen, de tweeling Henk en Joop, Andries, Jopie en Rudy.
Wil Schoonenburg

Cornelis Splinter

Re: linnaeusdwarsstraat 15 I

Cornelis Splinter:
Mijn oma, Pauline Winter (geboren Lammers), woonde van 1945 tot 1955 op no 9 1 hoog. En van 1955 tot 1958 op no 15 1 hoog in de Linnaeusdwarsstraat . Kent iemand haar nog ?

Mijn e-mail is c.splinter@kpnmail.nl

Cornelis Splinter

linnaeusdwarsstraat 15 I

Mijn oma, Pauline Winter (geboren Lammers), woonde van 1945 tot 1955 op no 9 1 hoog. En van 1955 tot 1958 op no 15 1 hoog in de Linnaeusdwarsstraat . Kent iemand haar nog ?

Leontien Mulder-Heuwekemeijer

Hibsekrib

Ik vind de heibsekrib er heel goed uitzien, vroeger was het echt een straatje waar wij niet mochten komen.
Ik kom van de Bredeweg, maar heb het nooit een statige straat gevonden. Ik heb daar een heerlijke jeugd gehad. Ik vind het nog altijd heerlijk om daar rond te lopen.

Jan Dijk (zoon van dominee Dijk)

Hipsekrib

Wij woonden boven het postkantoor aan de Middenweg waar nu de Kamerlingh Onneslaan die kruist. Aan de overkant naast café Nieuw-Rozenburg liep de Hipsekrib, Een toen overbevolkt en doodlopend straatje. Moeder noemde het wel eens de gribus; niet leuk, ik begrijp het. Wij kenden de familie Melchers, een heel kinderrijk gezin dat bij onze kerk, de gereformeerde kerk, hoorde. Hij was onze schillenman. Met paard en wagen reed hij wekelijks voor. Een aardige man, vond ik hem als kind.
Een tijdje kwam een meisje uit die straat, Pieta heette ze geloof ik, mij ophalen om samen naar school te gaan. Moeder vond dat maar wat eng. Misschien hoorde ze wel bij dat gezin. Dat weet ik niet eens. Ik heb destijds nooit een stap in het straatje gezet. In het café ook niet trouwens.
Op een dag gebeurde er een wonder. "Nu hebben in de gribus ook al een auto", zei moeder.
Toen ik groot geworden was woonde er een partijgenotenstel in dat straatje. Ik kwam geregeld bij ze op bezoek. Keek mijn ogen uit. Wat bijzonder! Zij zorgden dat het trappetje er kwam aan het eind naar de poort in de Linnaeusparkweg. Het toenmalige Witte Circus had er ook even zijn domicilie. Dat was betrokken bij een groots wijkfestival met een circustent op terrein Frankendael in het kader van een inzamelingsactie voor Polen eind april 1982. Helaas, het was bitter koud, de belangstelling was minimaal. Een jaar later deden we het nog eens groots over, eind mei, onder leiding van wijkraadvoorzitter Piet Sagel, later eerste stadsdeelraadvoorzitter. Het was zo mogelijk nog kouder, het was nog voor het broeikaseffect. Financieel een rampje...
Die partijgenoten woonden aan het eind van het straatje. Die huisjes zijn in 1882 gebouwd, dus nog voor de Linnaeusparkweg. Voor die straat werd het terrein opgehoogd. Vandaar dat trappetje. Er werd gezegd, dat de huisjes niet gefundeerd zijn en maar voor 10 jaar gebouwd waren. Recent is het laatste huisje voor veel geld verkocht. Op funda zie ik, dat het een paleisje geworden is.
De naam Hipsekrib komt van mijnheer Ipsen, die het eerste huis bij de Middenweg bewoonde.
Het straatje, dat dateert uit 1850, was bekend om zijn feesten. Dan werd er vooral 'gehipst'. Het onafhankelijkheidsfeest van 1913 kreeg landelijk een eerste prijs. Mooie foto, waar ook Napoleon op voorkomt. Inderdaad, in de Watergraafsmeer werd hij speciaal welkom geheten op zijn doortocht naar Amsterdam.
Gelukkig is een sanering in de jaren 70 niet doorgegaan.
Nu is het een straatje waar ik groepen mensen graag doorheen voer bij gelegenheid. Om te vertellen.

Vraag. Is het straatje voordat het trappetje er kwam altijd afgesloten geweest? Ik kan me dat niet goed voorstellen. Er stond immers een hulpkerk in de Linnaeusparkweg.

Jo Haen - van Langen

De Hibsekrib - Saskia Leenes

Hoi Saskia Leenes;
Mijn naam is Wil Schoonenberg en ben in de vijftiger jaren bijna dagelijks in de Hipsekrip geweest. Ik ben er niet geboren maar wel opgegroeid.
In 1949 ben ik geboren als kind van Wim Schoonenberg en Rudy Groen en , jawel , een kleinkind van mevr. Groen(die altijd wat te zeuren had) bijna dagelijks in de Lineausdwarsstraat geweest. Mevr. Groen en haar man Joop woonden op nr. 37. Zij hadden 5 kinderen, de tweeling Henk en Joop, Andries, Jopie en Rudy.
Wil Schoonenburg

Mijn moeder ca. 1947; Rudy Groen.

Mijn moeder ca. 1947; Rudy Groen.

Alle rechten voorbehouden
De mevrouw in het midden is mijn Oma,  mevr. Groen van nr. 37, met haar 2 honden. Rechts van haar de dochters Jopie en Rudy Groen.

De mevrouw in het midden is mijn Oma, mevr. Groen van nr. 37, met haar 2 honden. Rechts van haar de dochters Jopie en Rudy Groen.

Alle rechten voorbehouden
Mijn Oma, mevr. Groen van nr. 37 met haar buurtjes.

Mijn Oma, mevr. Groen van nr. 37 met haar buurtjes.

Alle rechten voorbehouden
Dit is mijn Opa, Joop Groen met zijn trouwe hond Trix.

Dit is mijn Opa, Joop Groen met zijn trouwe hond Trix.

Alle rechten voorbehouden
Ans de Haan- Vermaas

Hibsenkrib - Linaeusdwarsstraat.

Ook ik heb in de Hibsenkrib gewoond. Van 1961 tot 1971 Op nummer 36. Rechts naast ons woonde oom Jan de Bruin. Oom Gerrit de timmerman was volgens mij een broer van oom Jan.Links van ons woonde Oom Ko en Tante Dien Verbruggen. Riek Wagner en Piet Kuit hadden ook een dochter die in Nieuw-Zeeland woonde. Er woonde ook nog een familie Vos in het midden van de straat. Ook woonde daar een Familie van de Berg ,mijn broer Dries ging altijd om met Ferry een zoon van hun. Samen stappen en kattenkwaad uithalen, er ging ook vaak een neef van Ferry mee die in de van Swindenstraat woonde en van zijn achternaam koningsveld hete. Ik was bevriend met Els en Joke de Bruin die bij ons aan de overkant woonde. Mevr. Groen weet ik mij ook nog te herinneren zij stuurde je drie keer naar de stomerij op de middenweg tegen over de Hema en gaf je dan een stuiver. Maar als mijn zus een groter ijsje wilden kreeg ze meestal van haar meer geld voor zo een ijsje. Ik ben van daar uit getrouwd en heb alleen maar goede herinneringen aan die tijd. Ans de Haan -Vermaas.

joep liebregts van erp

hibsenkrib

midden in de nacht, zegt mijn vrouw ineens, "dat was de hibsenkrib". ik dacht aanvankelijk aan een droom of zo. we hadden AT5 , (wwer) gezien, en de lineusdwarsstraat kwam voorbij.Mijn vrouw woonde ooit daar om de hoek, heeft er haar jeugd doorgebracht.
facit. ga a.u.b. door met het geweldige programma. Joep Liebregts-van erp

D.J.Mulder

hiPsekrib

Gekeken in <de naam van onze straat>; achterin verdwenen straatnamen. Geen Ibsenstraat. Wat zou die skandinavische schrijver daar ook moeten? Volgens mij heeft die volkse naam te maken met het paard van de groenteman(nen), melkboer(en) etc. Er was daar ook de mogelijkheid je schaatsen te laten slijpen.

marion de boer -schreuder

over de hibsekrib

ik ben geboren op het linnaeushof om de hoek.toen kon je nog niet door de hibsekrib lopen was aan het einde met een schutting afgesloten.kwam je echt niet!!!achter de schutting was het poortje met enge steeg van linnaeushof naar linnaeusparkweg!!!maar je was sneller op school door het poortje.onverlicht eng dus!!!

Corrie Dusseljee-Heusen

Mijn oma is geboren in de hibsekrib [Linaeusdwarsstraat]

Mijn overgrootoma en opa woonde in de hibsekrib. Mijn oma is daar geboren,mijn Opa woonde in het Gooi, en was Machinist op de Gooise Stoomtram.Hij reed van Huizen naar Amsterdam met zijn trein.In de Linaeusstraat was zijn eindhalte Tramremise later van het GVB.Hij heeft zo mijn Oma leren kennen zijn getrouwd en op de Sniep in Diemen gaan wonen waar mij Moeder geboren is

Anton Schlichting

geboren aan de andere kant van de schutting

Ik ben in 1948 geboren op de Linnaeusparkweg, ik ging naar de kleuterschool op het hof, via ""t gangetje".
Wij zongen bij de schutting een liedje;
Ome jan is dronken, Ome Jan is gek
Pak hem bij zijn lurven, smijt hem over het hek.

Als Ome Jan dat hoorde ging hij met water of met stenen naar de kleine zangertjes gooien.

Niet zo aardig van ons, wie ons dat liedje geleerd heeft weet ik niet.

Frans Mank

Geboren in deze straat

Ik ben in deze straat geboren in 1957, maar heb er denk ik maar kort gewoond, mijn vader heette Mank, en mijn moeder Bottelier, ben benieuwd.

Betty

op de hoek

Ik heb op de linker hoek van de bovenste foto 16 jaar gewerkt ,bij de werkgroep voor bejaarden ,was een leuk stukje ik liep er als ik van het werk kwam gewoon voor de gein wel eens door heen en dan dacht ik zo.n leuk stukje in Amsterdam .ik zelf woonde in de berthelostraat dus niet zo ver hier vandaan

Liesoostwal

Re: Bert van der Loo

Bert van der Loo:
Ook ik ben in 1962 in de hipsekrip geboren, mijn opa cornelis van der Loo verhuurde bakfietsen en woonde een paar huizen naast ons. Als we naar school gingen tilde mijn grotere broer me over de schutting aan het eind van de straat, nu is er een trap maar die was er toen niet in mijn herrinnering. Mijn vader heette Jaap van der Loo en mijn oom Joop. We kochten kaas en melk etc bij "Peter van de hoek" op de hoek met de Middenweg. Het was 1 grote familie en erg gezellig, je kon overal terecht als er wat was.

Mijn Opa en Oma woonde naast Ome Kees en tante Nel op nr.14. Ze heten Jan en Jans Fagel. Mijn moeder was Coby Fagel,een van de 8 Kinderen. Wij hebben er zelf met me ouders van 1954 tot 1959 gewoond. Ik ging met Dieneke van de Berg om en Arie van de Loo. Leuk hoor die oude berichten.

Lies Oostwal

Re: Familie Kuiper

Moniek:
Heel lang geleden, nog voor de tijd van de meesten hier, is mijn overgrootmoeder Grietje Kuiper, dochter van Cornelis Kuiper en Margje Lassche, hier geboren. Zij hebben hier gewoond met nog een zusje Nellie. Volgens de geboorteakte van Grietje moest dat op nummer 76 zijn, maar misschien is er sindsdien omgenummerd?
Helaas is het te lang geleden om herkenning van andere op te roepen, maar wel heel leuk om te zien dat het straatje nog steeds bestaat!

Mijn naam is Lies Oostwal, gewoond in de Hipsekrip nr 11 van 1954t/m 1959. Maar mijn moeder was Coby Fagel. Die is geboren op nummer 14. Dat huis is er nog steeds. Niet gerenoveerd. Mijn Opa was Jan Fagel. Die heeft er tot 1972. ER zijn nog weinig Fagels over. Alie Fagel leeft nog. Wij hebben er een super jeugd gehad. Het was super klein Mijn zusje Ineke is er ook geboeren. Later zijn we naar de Kastanjeweg verhuisd.