Melkwinkel 'Volta'

Na de bakfiets en de kar met paard kwam er een melkkar met hulpmotor

Verteller: Reina Schuurman
2 Fans
Watergraafsmeer, Middenmeer

In de jaren 30 van de vorige eeuw werd de wijk Middenmeer, waartoe ook het Archimedesplantsoen hoort, gebouwd. De even (?) kant van de Joh.v.d.Waalsstraat was de grens. Daar begonnen de weilanden. In die tijd (1931) begonnen Gerrit en Henny Schuurman de melkwinkel 'Volta’ op het Archimedesplantsoen nr. 52.

Arch.plantsoen 52 .<br />Foto: Reina Schuurman

Arch.plantsoen 52 .
Foto: Reina Schuurman

Alle rechten voorbehouden

Als er weer ergens nieuwe bewoners waren ging Gerrit er meteen op af om een nieuwe klant te winnen. Melkwijken bestonden er toen niet. Er waren klanten die in Zuid of West woonden. Alles ging per bakfiets. Later werd er een pony gekocht, die bij het ‘proeflopen’ goed zijn best deed maar toen hij voor de kar stond niet meer vooruit te branden was.

De volle of taptemelk werd los verkocht of in flessen. Ook verschillende soorten pap zoals gortepap (het meest populair), havermout, griesmeelpap, boter, kaas en eieren. Een kaas doormidden 'getrokken' werd met een ijzerdraadje met aan het uiteinde een houten blokje. Een koelkast was er niet in die tijd, de koeling bestond uit staven ijs, die door mannen met jutezakken over hun schouder werden afgeleverd. De melkbussen werden schoongemaakt in het koelhok, een raamloos vertrek met een stenen vloer.

Er werd wel eens gesjoemeld met de houdbaarheid. Op de flessen melk die ’s maandags b.v. niet verkocht waren werd een dop met ‘dinsdag’ gedraaid. Niks nieuws dus onder de zon. De meeste klanten waren katholiek, de verzuiling heerste nog volop. Er woonden veel onderwijzers in de buurt, die zelfs het ‘onderwijzersblok’ genoemd werd.

Later werden er ook comestibles, de betere kruidenierswaren, verkocht. Henny sneed ’s morgens een plakje van de worst af zodat het er goed uitzag.. Ze was veel zakelijker dan haar man, die nog wel eens een extra plakje worst of kaas aan de klanten wilde geven.

Omdat de winkel op het noord-oosten lag was het ’s winters ontzettend koud. Er was geen verwarming, alleen een z.g. Salamander, een potkacheltje, waarop de buren hun melk mochten opwarmen. Het vroor soms zo hard dat in de winkel de flessen bevroren en stuk sprongen.

Vakantie was er voor Gerrit Schuurman niet bij, de winkel moest open blijven.. Henny ging alleen met de kinderen. Niet alles werd contant betaald, veel werd er in een boekje opgeschreven en later afgerekend. Men kende niet elke klant bij naam, dus werden er bijnamen verzonnen zoals ‘die vreetzak’, ‘grote ogen’ of ‘simpelmannetje’.

Na de bakfiets en de kar met paard kwam er een melkkar met hulpmotor. Dochter Reina heeft na haar schooltijd een paar jaar in de winkel gestaan.

Eind jaren zestig is de winkel gesloten. De winkelruimte is nog een aantal jaren verhuurd aan een kapper.

Alle rechten voorbehouden

2582 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Gerrit Schuurman met zijn dochtertje - ± 1942 .<br />Foto: Reina Schuurman

Gerrit Schuurman met zijn dochtertje - ± 1942 .
Foto: Reina Schuurman

Alle rechten voorbehouden
Archimedesplantsoen hoek Voltastraat .<br />Foto: Reina Schuurman

Archimedesplantsoen hoek Voltastraat .
Foto: Reina Schuurman

Alle rechten voorbehouden
Op het Voltaplein -  1946 .<br />Foto: Reina Schuurman

Op het Voltaplein - 1946 .
Foto: Reina Schuurman

Alle rechten voorbehouden
Henny Schuurman met een klant. Op de achtergrond de Kruislaan - ± 1946 .<br />Foto: Reina Schuurman

Henny Schuurman met een klant. Op de achtergrond de Kruislaan - ± 1946 .
Foto: Reina Schuurman

Alle rechten voorbehouden
Reina op de gemotoriseerde wagen - ± 1960 .<br />Foto: Reina Schuurman

Reina op de gemotoriseerde wagen - ± 1960 .
Foto: Reina Schuurman

Alle rechten voorbehouden
Sportfondsenbad abonnement Reina Schuurman .<br />Foto: Reina Schuurman

Sportfondsenbad abonnement Reina Schuurman .
Foto: Reina Schuurman

Alle rechten voorbehouden
Joh. v.d. Waalsstraat  in de sneeuw met o.a. Reina - ± 1945 .<br />Foto: Reina Schuurman

Joh. v.d. Waalsstraat in de sneeuw met o.a. Reina - ± 1945 .
Foto: Reina Schuurman

Alle rechten voorbehouden
In de buurt van het Archimedesplantsoen 52 - ± 1947

In de buurt van het Archimedesplantsoen 52 - ± 1947

Alle rechten voorbehouden

7 reacties

Voeg je reactie toe
Ans van Soest van Buuren

Herinneringen

Wat een prachtige foto,s van vroeger. Wat is de wereld veranderd.
Ik heb ( Ans van Buuren) nu van Soest met Reina athletiek beoefend op het Olympiaplein in Amsterdam bij ADA.
Fantastische tijd gehad.

Netty Bolle

Re: Ria

Netty Bolle:
Leuk, het zwemabonnement van Reina Schuurmans, zat bij mij in de klas op de Clara Feyschool

(sorry, schrijffout)

Netty Bolle

Ria

Leuk, het zwemabonnement van Ria Schuurmans, zat bij mij in de klas op de Clara Feyschool

mariondeboer-schreuder

archimedesplantsoen

wij kwamen wonen op het archimedesplantsoen 70 er jaren.op een bovenhuis no:4 Heerlijk groot vanuit de jordaan[hazenstraat] waar we 70 gulden per maand verhuurde naar 177 gulden[vrije sector]daarom kon dat. maar we moesten er wel over denken veel geld.Met een kind van 2 jaar heerlijke buurt. Voor mij thuiskomen want ik kom van het linnaeushof en de buurt was voor mij bekend.daar kwam de melkboer aan de deur lijkt veel op heer schuurman. ook de schilleboer en de schoonmaakdienst van de vuilnisbak[lysolkar] de donald duck de ziekefonds de huur!en wij woonde 3 hoog elke keer naar beneden[ arme moeder ]maar we kwamen te wonen op het archimedesplantsoen 4.alles was heerlijk ruim .mijn man fietste alle dagen naar het g,e.b op de tesselschade str.[bij het leidseplein]en later zei hij:het was nooit het gevoel:ik fiets naar huis!! maar dat lag aan zijn jordaneese hart.we hebben er 9 jaar gewoond heel fijn en zijn toen naar slotervaart verhuisd.

René van Eunen

Heerlijk verhaal

Wat een heerlijk verhaal met prachtige foto's! Ik denk dat op de laatste foto op de achtergrond de hoek Johannes van der Waalsstraat/Archimedeslaan te zien is en het Archimedesplantsoen. De toren van het Apostolisch Genootschap is ook te zien.

Sylvia Jansen & Ida Jansen

Reina Schuurman

Wat een leuke foto's Reina en wat een herinneringen. Wij woonden bij jullie aan de overkant en onze ouders, Henk en Ida Jansen waren bevriend. Onze moeders waren vriendinnen en zijn elkaar blijven zien lang nadat de winkels gesloten waren. Ik heb je ouders nog bezocht toen je vader in het Wilhelmina Ziekenhuis lag. Heel veel groet van jullie vroegere buurmeisjes Sylvia en Ida Jansen van groenteman H.A. Jansen.

ten waren w

Dien Lindoorn-Kroon

watergraafsmeer

Wat een leuke fotos Reina