Muziek op het Joods Lyceum

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht

Voor ons jonge musici was er geen onderscheid tussen arm of rijk of van welke school je kwam.

Optreden van Milly Vecht. Dit kleine artikel is uit het Nieuw Israëlitisch Weekblad van 12 januari 1940. Bron: Historische kranten, KB.

Optreden van Milly Vecht. Dit kleine artikel is uit het Nieuw Israëlitisch Weekblad van 12 januari 1940. Bron: Historische kranten, KB.

Alle rechten voorbehouden

Ons muziekgroepje bestond uit ongeveer 12 leerlingen. Iedereen speelde een bepaald instrument, bijvoorbeeld viool, cello of piano. Dat we uit verschillende delen van de stad en van verschillende scholen kwamen, maakte voor ons musici niets uit. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen rijk of arm, uit welke buurt je kwam of van welke school. Een gevoel van saamhorigheid was zeker aanwezig. Repeteren deden we bij de ouders van Eddy Luza. Zij woonden aan de Weesperzijde 8 huis.

Bij de familie Luza stond een hele mooie vleugel. We speelden trouwens alleen instrumentale muziekstukken, nooit met zang. We hebben ook wel eens opgetreden. Dat was onder leiding van Charles Juda die overigens maar een paar jaar ouder was dan wij. Charles was de broer van Jo Juda een zeer bekend violist. Charles repeteerde met ons. Samen met Milly Vecht, de zuster van Samuel, hebben we een pianoconcert gegeven. Milly was toen al beroepspianiste. Het zal wel niet al te moeilijk zijn geweest, iets van Haydn ofzo.
Volgens mij hebben we ergens in 1942 nog een optreden gehad in de Hollandsche Schouwburg. Ik meen dat we toen een stuk van Bloch hebben gespeeld.

Met de leden van dit muziekclubje had ik in feite nog het meeste contact. Veel contacten met andere leerlingen had ik niet. Ik denk dat dit is zoals op alle scholen. Iedereen had zijn eigen klas, zijn eigen groepje. Je kende wel wat jongere broers en zusters van de mede klassenleerlingen, maar verder toch niet echt.

Alle rechten voorbehouden

217 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe