Een onbezorgde jeugd

Verteller: Kees Zijp
Auteur: Kees Zijp
Transvaalbuurt, Laing's Nekstraat

Mijn moeder was boos omdat ik geen toestemming had en omdat mijn klep stuk was.

 De foto die de fotograaf op straat maakte en plaatste in een beeld met tv: Kees z'n moeder was er niet blij mee, maar hij wel.

De foto die de fotograaf op straat maakte en plaatste in een beeld met tv: Kees z'n moeder was er niet blij mee, maar hij wel.

Alle rechten voorbehouden

Ik heb een drietal foto’s die mij herinneringen aan mijn onbezorgde jeugd in de Laing’s Nekstraat 38 3-hoog. De eerste twee zullen van kerst 1953 of 1954 zijn geweest. Toen ging ik met mijn bruine beer bij de kerstboom op de foto en met mijn trotse ouders. Ik had reeds drie zussen (Greetje, Beppie en Marijke) boven mij, maar ik was de eerste zoon. Later is daar Frits nog bijgekomen. De fotograaf, een buurman die Elferink heette, kwam bij ons langs en nam toen enkele familiefoto's.

De andere foto is van later, toen ik al op de lagere school zat, de Koningin Wilhelminaschool. Op weg naar school stond op de Ringdijk bij het witte huis een fotograaf die een foto van mij nam en later thuis afleverde. Mijn moeder wist daar niets van en was wel boos omdat ik daarvoor geen toestemming gevraagd had en ook omdat de klep van mijn pet stuk was en zij dat niet netjes vond. Maar zij heeft hem toch genomen en daar ben ik nu wel blij om, omdat ik in een oude zwart wit televisie geprojecteerd ben.

Tegenwoordig is er veel veranderd in de Laing’s Nekstraat. In mijn tijd hadden wij niet zo'n mooi speelplein als er nu is op het Steve Bikoplein, maar wel weer een heel brede stoep met - in mijn herinnering - weinig auto's voor de deur. We speelden wel op het grasveld van het Steve Bikoplein, wat toen nog Pretoriusplein hette. Maar op het grasveld mocht je niet spelen. Dat was heilig voor enkele mensen die daarop keken, want die klopten dan op de ramen en belden de politie die dan met een zwarte politiekever langs reed. Was je aan het voetballen dan pakten ze de bal af en mocht je op je vrije woensdagmiddag strafregels schrijven op het politiebureau in de Linnaeusstraat. Verder was het een leuke onbezorgde jeugd in de Laing's Nekstraat.

Alle rechten voorbehouden

6960 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

 Beeld van een onbezorgde jeugd: Kees Zijp met zijn bruine beer bij de Kerstboom (Kerst 1953 of 1954).

Beeld van een onbezorgde jeugd: Kees Zijp met zijn bruine beer bij de Kerstboom (Kerst 1953 of 1954).

Alle rechten voorbehouden
 Kerst 1953 of 1954: Kees met zijn ouders.

Kerst 1953 of 1954: Kees met zijn ouders.

Alle rechten voorbehouden
 De Laing's Nekstraat, anno 1920, zonder auto's en met brede stoep.

De Laing's Nekstraat, anno 1920, zonder auto's en met brede stoep.

Alle rechten voorbehouden
 In 2006 is er veel veranderd: "In mijn tijd was er geen speelplein."

In 2006 is er veel veranderd: "In mijn tijd was er geen speelplein."

Alle rechten voorbehouden

32 reacties

Voeg je reactie toe
E.de Jonge

Re: E.de Jonge

E.de Jonge:
Dit bericht is bestemd voor Klaske Klos.Ik heb Gerard en Frans Odenwald goed gekendzij wonden met hun ouders in de Laningsnek-straat het nummer weet ik zo niet,maar hetwas vlak naast de ingang van de bakkerijAdriaanse,waarvan de winkeldeur in de Transvaalstraat was.Gerard kwam af en toethuis,misschien in de weekenden,maar Fransdaar speelde ik geregeld mee,en heb een heelleuke herrinnering aan hem,we spaarden n.l.sigaren bandjes,en we hadden een bandje v.h.merk Non plus Ultra,daar stond dan bij als reclame"Iets bijzonders)Toen kwam Frans ooksigarenbandjes ruilen op straat,en hij had zoalshij vertelde ook zon bandje,maar dan met hetopschrift"Iets onbijzonders"wat natuurlijk fantasie van hem was.Maar het is ons altijd bijgebleven,en hebben het vaak nog aangehaaldals iemand iets bijzonders had,dan was het al-tijd "ja ik heb iets onbijzonders"En dan Franszijn vader kan ik me nog goed voor de geesthalen,zijn moeder echter niet,vader reed opeen bestelwagen die stond altijd bij hun voor de deur,die auto (de laadbak)was gemaakt vanzoals wij dat toen noemden van carton,het iswaarschijnlijk een soort hardboard geweest,vlak na de oorlog had je de DKW auto die warenvan het zelfde materiaal gemaakt,het merkvan de bestelauto was volgens mij Chenard-Walker,maar ik heb overal gezocht naar eenwagen van dat merk,maar tot op heden nietskunnen vinden.Dit was wat ik te melden heb.Wellicht hoor ik nog iets van je.Mijn emailadres is

evrtdjng-c@telfort.nl

Klaske Kos

Re: fam Odenwald

Diana van der Poel:
Ben op zoek naar Fransiscus Antonius Maria odenwaldgeboren 23 nov.1894 waarschijnlijk te A'dam.Is bewuste Frans misschien een zoon?Wie kan mij helpenDiana

Beste Diana, dat zou heel goed kunnen en ook wat de leeftijd betreft. Het zou hier gaan om mijn opa die inderdaad ook Frans heette. Mag ik weten waarom je meer over hem wilt weten? Dan kan ik je misschien verder helpen.

Christa Odenwald

Re: Re: Re: Aan Klaske Klos en Christa Odenwald

Wilfred Böcker:
Christa Odenwald:Raymond Bocker:Frans en Gerard Odenwald waren beide oudooms van mij, broers van mijn oma Wil Bocker-Odenwald. Mijn vader is Wilfred Bocker, een van de zoons van Wil Odenwald. Ik vermoed dat mijn vader het erg leuk zou vinden om eens contact te hebben of een oud Odenwald familie fotoalbum in te kijken. Zou iemand daarvoor openstaan?Hallo Raymond,Hoe pijnlijk!Jij hebt het over de familie albums van de familie Odenwald. Die heeft mijn broer Paul aan Wil uitgeleent vlak
voor haar overlijden. Zij wilde ze graag nog kort voor je vaders overlijden eens inzien en die boeken zouden retour komen via haakinderen.Helaas is dat nooit gebeurd. Mijn broer heeft daar wel strijd om gehad, maar het werd geweigerd. Zelf heb ik daar weer niets mee. De Odenwald Albums zijn dus nu in het bezit van één van de Bocker kinderen, waar jouw vader er een van is. Ik weet dat mijn broer, als oudste van de Odenwald tak, dit heel erg vond. Ben benieuwd of die albums ooit nog boven tafel komen en wie weet zelfs weer retour waar ze horen. Dus, voor de albums moet je vader even te raden bij zijn broers en zussen, contact zou ik ook wel leuk vinden.Ik heb erg fijne herinneringen aan het gezin waar hij uitkomt.Ik logeerde in de vakanties nog wel eens bij (voor mij) tante Wil en haar gezin. Heb dat altijd erg fijn gevonden. Jij moet dan dus iets van een achterneef zijn.
Beste nicht Christa,
Hier een bericht van je neef Wilfred Böcker van Wil Odenwald en Emielle Böcker.
Je hebt inderdaad vroeger bij ons in Amsterdam gelogeerd en wij zijn vaak met Marja, Ron en Grada bij jullie (tante Mattie en oom Gerard) in Hilversum op bezoek geweest. Er is heel veel om bij te praten.
Graag wil ik met jou, en indien mogelijk ook met Paul en Eric, een keer bijelkaar komen.
Mijn ouders en mijn zus Marja zijn overleden. Ik denk dat Grada en mijn kinderen Raymond en Marieke het ook op prijs stellen eens bij te praten over de familie.
De fotoboeken zijn door mijn moeder bij mij opgehaald en voorzover ik weet aan jouw vader gegeven. Dit zou kort voor zijn overlijden hebben plaatsgevonden. Helaas hebben wij maar weinig foto's van Opa en Oma Odenwald.
Christa, zou je contact met mij willen opnemen om te kijken wanneer wij bij elkaar kunnen komen?
Graag hoor ik van je.
Met vriendelijke groet,
Wilfred Böcker

Sorry, zie dit berichtje nu pas, vandaar dat ik niet gereageerd heb.
Zie verder ook nergens een mailadres of iets dergelijks, dus weet ook niet zo goed hoe ik dan met je in contact moet komen.
En heus, de fotoboeken zijn vlak voor het overlijden van je moeder door Paul aan haar uitgeleend en dus, zover ik weet, in bezit van een van jullie. Volgens mijn moeder wilde Grada ze niet teruggeven aan Paul, dus daar moet je zoeken als je ze wilt inzien.

Zou inderdaad wel bijzonder zijn om eens bij te praten over vroeger, helemaal omdat (bijna)alle ouders zo vroeg zijn overleden.
Vriendelijke groet,
Christa

richard

Re: Klaske Kos

Klaske Kos:
Ik zag in het verhaal de namen Gerard en Frans Odenwald staan. Ik ben een dochter van (een) Frans Odenwald die in Amsterdam heeft gewoond. Hij had een broer die Gerard heette. Wie heeft leuke (of andere) herinneringen aan hem en zijn familie?

Zat even te googlen en kwam op een site waar stond dat wij nog getrouwd waren .
Ik herkende de naam van je vader en vroeg mij af of je nog reacties had gekregen .
Ik zag je donderdag te laat om gedag te zeggen , aanhanger er achter en druk in gesprek met mijn collega.
gr richard

Wilfred Böcker

Re: Re: Klaske Kos

Raymond Bocker:
Klaske Kos:Beste heer Jansen, Nogmaals dank voor uw reactie en de tip. Dit ga ik in het nieuwe jaar zeker doen. Vriendelijke groeten, Klaske Kos.Beste Klaske,mogelijk kan mijn vader (Wilfred Bocker, zoon van Wil Odenwald) je ook meer vertellen over de historie van de familie Odenwald.

Beste Klaske,
Jouw vader was de jongste broer van mijn moeder. Mijn moeder was 12 jaar ouder dan jouw vader en heeft als kind de zorg voor jouw vader en haar broertje gedragen. Oma Odenwald werkte als zwemlerares en opa was taxichauffeur.
Jouw vader woonde vroeger met jouw moeder (Bep) in een huisje bij botenverhuurbedrijf in Loosdrecht.(van je opa en oma ?)
Het lijkt mij mooi om alle geschiedenis-
verhalen die ik ken aan je door te geven.
Graag zou ik met je willen bijpraten over je vader Frans Odenwald.
Laat maar weten of jij dit wilt.
Met vriendelijke groet,
Wilfred Böcker

Wilfred Böcker

Re: Re: Aan Klaske Klos en Christa Odenwald

Christa Odenwald:
Raymond Bocker:Frans en Gerard Odenwald waren beide oudooms van mij, broers van mijn oma Wil Bocker-Odenwald. Mijn vader is Wilfred Bocker, een van de zoons van Wil Odenwald. Ik vermoed dat mijn vader het erg leuk zou vinden om eens contact te hebben of een oud Odenwald familie fotoalbum in te kijken. Zou iemand daarvoor openstaan?Hallo Raymond,Hoe pijnlijk!Jij hebt het over de familie albums van de familie Odenwald. Die heeft mijn broer Paul aan Wil uitgeleent vlak

voor haar overlijden. Zij wilde ze graag nog kort voor je vaders overlijden eens inzien en die boeken zouden retour komen via haakinderen.Helaas is dat nooit gebeurd. Mijn broer heeft daar wel strijd om gehad, maar het werd geweigerd. Zelf heb ik daar weer niets mee. De Odenwald Albums zijn dus nu in het bezit van één van de Bocker kinderen, waar jouw vader er een van is. Ik weet dat mijn broer, als oudste van de Odenwald tak, dit heel erg vond. Ben benieuwd of die albums ooit nog boven tafel komen en wie weet zelfs weer retour waar ze horen. Dus, voor de albums moet je vader even te raden bij zijn broers en zussen, contact zou ik ook wel leuk vinden.Ik heb erg fijne herinneringen aan het gezin waar hij uitkomt.Ik logeerde in de vakanties nog wel eens bij (voor mij) tante Wil en haar gezin. Heb dat altijd erg fijn gevonden. Jij moet dan dus iets van een achterneef zijn.

Beste nicht Christa,

Hier een bericht van je neef Wilfred Böcker van Wil Odenwald en Emielle Böcker.
Je hebt inderdaad vroeger bij ons in Amsterdam gelogeerd en wij zijn vaak met Marja, Ron en Grada bij jullie (tante Mattie en oom Gerard) in Hilversum op bezoek geweest. Er is heel veel om bij te praten.
Graag wil ik met jou, en indien mogelijk ook met Paul en Eric, een keer bijelkaar komen.
Mijn ouders en mijn zus Marja zijn overleden. Ik denk dat Grada en mijn kinderen Raymond en Marieke het ook op prijs stellen eens bij te praten over de familie.
De fotoboeken zijn door mijn moeder bij mij opgehaald en voorzover ik weet aan jouw vader gegeven. Dit zou kort voor zijn overlijden hebben plaatsgevonden. Helaas hebben wij maar weinig foto's van Opa en Oma Odenwald.
Christa, zou je contact met mij willen opnemen om te kijken wanneer wij bij elkaar kunnen komen?
Graag hoor ik van je.
Met vriendelijke groet,
Wilfred Böcker

willie heri de vries

tv foto

oh ja ook ik heb zo'n tv foto van mij in mijn fotoalbun!!
ik kan me nog herinneren dat ik op een hekje moest gaan zitten
en mijn hond moest ik op mijn schoot nemen. hij moest er per slot
van rekening ook op nietwaar!! de foto is op het gallie genomen. ook mijn moeder vond het niet zo geslaagd maar ja hij was nu eenmaal gemaakt dus kochten ze hem. ik heb nog een paar foto's die door fotografen die langs kwamen gemaakt zijn. is toch een
leuke herinnerering vind ik!!

Christa Odenwald

Re: Aan Klaske Klos en Christa Odenwald

Raymond Bocker:
Frans en Gerard Odenwald waren beide oudooms van mij, broers van mijn oma Wil Bocker-Odenwald. Mijn vader is Wilfred Bocker, een van de zoons van Wil Odenwald. Ik vermoed dat mijn vader het erg leuk zou vinden om eens contact te hebben of een oud Odenwald familie fotoalbum in te kijken. Zou iemand daarvoor openstaan?

Hallo Raymond,
Hoe pijnlijk!
Jij hebt het over de familie albums van de familie Odenwald. Die heeft mijn broer Paul aan Wil uitgeleent vlak voor haar overlijden. Zij wilde ze graag nog eens inzien en die boeken zouden retour komen via haar kinderen.
Helaas is dat nooit gebeurd. Mijn broer heeft daar wel strijd om gehad, maar het werd geweigerd. Zelf heb ik daar weer niets mee. De Odenwald Albums zijn dus nu in het bezit van één van de Bocker kinderen, waar jouw vader er een van is. Ik weet dat mijn broer, als oudste van de Odenwald tak, dit heel erg vond.
Ben benieuwd of die albums ooit nog boven tafel komen en wie weet zelfs weer retour waar ze horen.
Dus, voor de albums moet je vader even te raden bij zijn broers en zussen, contact zou ik ook wel leuk vinden.
Ik heb erg fijne herinneringen aan het gezin waar hij uitkomt.
Ik logeerde in de vakanties nog wel eens bij (voor mij) tante Wil en haar gezin. Heb dat altijd erg fijn gevonden. Jij moet dan dus iets van een achterneef zijn.

Kees Zijp

mijn buurjongen Jouke van Asperen

Afgelopen donderdag 27 september is mijn buurjongen en schoolvriendje Jouke van Asperen overleden op de leeftijd van 58 jaar.
Hij woonde op nummer 36 2 hoog samen met zijn broers Luck en Jan en zus Wies.
We hebben in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw heel wat kattekwaad en andere jeugdige zaken uitgehaald. Zoals vlotjes bouwen op de Ringdijk en in de koude winters schaatsen op het ijs en samen liepen we van huis naar de Koningin Wilhelminaschool en weer terug via de Transvaalstraat, Transvaalkade, over de Outerwaelerbrug Ringdijk naar school.
We worden ouder maar in ons hart zijn we weer net zo jong als we ons voelen. Jouke rust in vrede.

Raymond Bocker

Re: Klaske Kos

Klaske Kos:
Beste heer Jansen, Nogmaals dank voor uw reactie en de tip. Dit ga ik in het nieuwe jaar zeker doen. Vriendelijke groeten, Klaske Kos.

Beste Klaske,

mogelijk kan mijn vader (Wilfred Bocker, zoon van Wil Odenwald) je ook meer vertellen over de historie van de familie Odenwald.

Raymond Bocker

Re: Christa Odenwald

Christa Odenwald:
Getipt door mijn nicht, om hier te lezen.
Leuk om iets over mijn vader, Gerard Odenwald te lezen. Hij > Raymond Bocker:

Frans en Gerard Odenwald waren beide oudooms van mij, broers van mijn oma Wil Bocker-Odenwald. Mijn vader is Wilfred Bocker, een van de zoons van Wil Odenwald. Ik vermoed dat mijn vader het erg leuk zou vinden om eens contact te hebben of een oud Odenwald familie fotoalbum in te kijken. Zou iemand daarvoor openstaan?

Raymond Bocker

Aan Klaske Klos en Christa Odenwald

Frans en Gerard Odenwald waren beide oudooms van mij, broers van mijn oma Wil Bocker-Odenwald. Mijn vader is Wilfred Bocker, een van de zoons van Wil Odenwald. Ik vermoed dat mijn vader het erg leuk zou vinden om eens contact te hebben of een oud Odenwald familie fotoalbum in te kijken. Zou iemand daarvoor openstaan?

joop jansen 32

archief

Beste Diana,
U zocht naar Fransiscus Odenwald,geb.23 nov.1894
Dit moet U opzoeken in het archief van Amsterdam en mocht het geen Amsterdammer zijn,dan ziet U bij zijn huwelijksakte wel
zijn geboortedatum met stad ,staan.
Veel succes. m.vr.gr.joop jansen

Diana van der Poel

fam Odenwald

Ben op zoek naar Fransiscus Antonius Maria odenwald
geboren 23 nov.1894 waarschijnlijk te A'dam.
Is bewuste Frans misschien een zoon?
Wie kan mij helpen
Diana

addy van schijndel

heimwee

wat ontzettend leuk deze verhaaltjes te lezen rondom een kerkgebouw,geloofsgemeenschap!
Ik heb daar niet gewoond maar zou zo ook mijn naam daar kunnen invullen,bij ons in rotterdam was het precies hetzelfde!!
Alleen bij jullie zijn de huizen hoger,de kerken niet!!
Als je het leest,krijg ik zelfs bepaalde geuren!
Wat was het een leuke tijd en wat werd je gevormd,moet je nu eens om komen.

Conny van der Lee de Waal

Laing's nekstraat 54

Hallo,
De naam Willem v.d. Veen komt me zo bekend voor. Volgens mij heeft hij in de klas gezeten van mijn broer Rob de Waal.
Wij woonden in de Laing's Nekstraat 54 op de tweede verdieping.
De foto's zijn heel erg leuk. Zo zag de straat er vroeger ook nog uit. In 1951 zijn wij er komen wonen.
Conny v.d. Lee de Waal

null

Christa Odenwald

Getipt door mijn nicht, om hier te lezen.
Leuk om iets over mijn vader, Gerard Odenwald te lezen. Hij is erg jong overleden, net na zijn 49ste verjaardag.
Wij hebben altijd al het vermoeden gehad dat hij flink getraumatiseerd was door de priester school, wat hier dan terug te lezen is.
Hij heeft er nooit over willen praten en is tot vlak voor zijn overlijden alles wat RK was uit de weg gegaan.

null

E.de Jonge

Dit bericht is bestemd voor Klaske Klos.
Ik heb Gerard en Frans Odenwald goed gekend
zij wonden met hun ouders in de Laningsnek-straat het nummer weet ik zo niet,maar het
was vlak naast de ingang van de bakkerij
Adriaanse,waarvan de winkeldeur in de Transvaalstraat was.Gerard kwam af en toe
thuis,misschien in de weekenden,maar Frans
daar speelde ik geregeld mee,en heb een heel
leuke herrinnering aan hem,we spaarden n.l.
sigaren bandjes,en we hadden een bandje v.h.
merk Non plus Ultra,daar stond dan bij als reclame"Iets bijzonders)Toen kwam Frans ook
sigarenbandjes ruilen op straat,en hij had zoals
hij vertelde ook zon bandje,maar dan met het
opschrift"Iets onbijzonders"wat natuurlijk fantasie van hem was.Maar het is ons altijd bij
gebleven,en hebben het vaak nog aangehaald
als iemand iets bijzonders had,dan was het al-
tijd "ja ik heb iets onbijzonders"En dan Frans
zijn vader kan ik me nog goed voor de geest
halen,zijn moeder echter niet,vader reed op
een bestelwagen die stond altijd bij hun voor de deur,die auto (de laadbak)was gemaakt van
zoals wij dat toen noemden van carton,het is
waarschijnlijk een soort hardboard geweest,
vlak na de oorlog had je de DKW auto die waren
van het zelfde materiaal gemaakt,het merk
van de bestelauto was volgens mij Chenard-
Walker,maar ik heb overal gezocht naar een
wagen van dat merk,maar tot op heden niets
kunnen vinden.Dit was wat ik te melden heb.
Wellicht hoor ik nog iets van je.Mijn email
adres is evrtdjng@cs.com

Een bezoeker

Joop Jansen1932

Beste Klaske,
Ik wens je veel succes in de Bazel en nog veel gezondheid dit jaar. m.vr.gr J.J

Een bezoeker

Klaske Kos

Beste heer Jansen,

Nogmaals dank voor uw reactie en de tip. Dit ga ik in het nieuwe jaar zeker doen. Vriendelijke groeten, Klaske Kos.