Met een theemuts op het hoofd

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Blasiusstraat, Pieter Aertszstraat 96 I, Amsterdam

Over de vele vrouwen in de familie Godefroi (deel 1).

P.Aertzsstraat. Het laatste adres van de grootmoeder van David de Levita en de ongetrouwde tantes. Foto gemaakt door Frits Slicht.

P.Aertzsstraat. Het laatste adres van de grootmoeder van David de Levita en de ongetrouwde tantes. Foto gemaakt door Frits Slicht. Door: Frits Slicht

Alle rechten voorbehouden

Seider vieren

Mijn tantes hebben wel eens verteld dat ze in hun tijd nog wel eens Seider hebben gevierd. Maar dan wel op hun manier dan. Ze deden een theemuts op hun hoofd en dan werd er gegild van het lachen. Daarbij zongen ze nog wel een paar liederen. Je had een aantal klassieke liederen die tijdens de Seider gezongen werden.
(De Seider of Seder is de belangrijkste familiebijeenkomst tijdens de Pesach of Joods Pasen. Op de avond wordt een speciale maaltijd bereid. Zie voor meer informatie Pesach. F.S.)

Het huis van mijn grootmoeder was een vrouwenhuishouding. In het gezin was, na het overlijden van haar man, eigenlijk maar één jongen. Dat was mijn oom Michel (Michel Jules Godefroi, geboren op 14 maart 1894).
Verder waren er alleen maar dochters én ook tantes en dan ook nog eens allemaal ongetrouwd.
Alleen tante Jo (Josephine) had een gezin. Zij was getrouwd met Emanuel Keizer (en woonde in de Cilliersstraat, op nummer 4 twee hoog) en zij hadden drie kinderen. Mijn oom Michel was overigens ook getrouwd. Opvallend genoeg is hij één van de weinigen van de familie die niet in de diamantsector werkzaam is. Uit diverse advertenties blijkt dat hij leraar boekhouden een soort boekhouder.

Alle rechten voorbehouden

742 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Advertentie M.J. Godefroi leraar boekhouden Uit: het Algemeen Handelsblad van 13 november 1921,  Bron: Historische Kranten KB.

Advertentie M.J. Godefroi leraar boekhouden Uit: het Algemeen Handelsblad van 13 november 1921, Bron: Historische Kranten KB.

Alle rechten voorbehouden
Verhuisbericht van M.J. Godefroi naar Fraunhoferstraat. Uit: Het volk: dagblad voor de arbeiderspartij van 17 november 1930,  Bron: Historische Kranten KB.

Verhuisbericht van M.J. Godefroi naar Fraunhoferstraat. Uit: Het volk: dagblad voor de arbeiderspartij van 17 november 1930, Bron: Historische Kranten KB.

Alle rechten voorbehouden
Advertentie van M.J. Godefroi, nieuw adres. Deze advertentie komt uit het Nieuw Israëlitisch Weekblad van 04 februari 1938. Bron: Historische Kranten KB.

Advertentie van M.J. Godefroi, nieuw adres. Deze advertentie komt uit het Nieuw Israëlitisch Weekblad van 04 februari 1938. Bron: Historische Kranten KB.

Alle rechten voorbehouden

Geen reacties

Voeg je reactie toe