In Het Vak

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Sarphatistraat, Cilliersstraat 4 II, Amsterdam

Na vader Simon gaan ook twee kinderen van werken in de diamantsector.

Leerlingenkaart van Sara Keizer. Leerlingenkaart van de ANDB. Bron: IISG.

Leerlingenkaart van Sara Keizer. Leerlingenkaart van de ANDB. Bron: IISG.

Alle rechten voorbehouden

Sara Keizer

Sara is ook al op jonge leeftijd begonnen. Als vijftienjarige is zij in de leer bij een zekere J.H. Jacobs en later bij een S. Klok in het atelier Bottenheim (vakgroep brilliantsnijden). Sara heeft haar proef, volgens haar leerlingenkaart, afgelegd bij ‘De Examencommissie’. Voor een eerdere proef was zij overigens ‘teruggezonden’. Net als haar broer Emanuel wordt zij op de dag van haar examen lid van de vakbond ANDB. Helaas is er geen lidmaatschapskaart, of ze ook lang in Het Vak heeft gewerkt is niet duidelijk. In 1919 treedt zij in het huwelijk met Ernest August Poestkoke. Voor zover bekend hebben zij geen kinderen. Beiden hebben de oorlog overleefd.

Emanuel Keizer

Emanuel woont aanvankelijk nog thuis bij zijn ouders in de Sarphatistraat. Daarna volgen diverse adressen in de Grensstraat en de Cilliersstraat. In 1922 gaat hij voor zes weken naar Antwerpen, waarom is niet bekend. 1922 is overigens een slecht jaar voor Tobias, hij is in dit jaar twaalf weken werkloos. In 1921 was hij ook al voor 38 weken werkloos. Waarschijnlijk gaat het om een aaneengesloten periode.
Op 7 maart 1923 treedt hij in het huwelijk met Josephine Godefroi (zuster van de moeder van David de Levita). In een advertentie van 6 maart 1923 (De Telegraaf) staat iets opmerkelijks. Het betreft een melding over het voorgenomen huwelijk van 7 maart in Zaandam. Het bericht luidt: ‘Wegens omstandigheden kan het huwelijk niet plaats vinden’. Waarom Emanuel en Josephine het aangekondigde huwelijk in Zaandam niet door laten gaan, is niet bekend. Hun huwelijk gaat wel door, zij trouwen op dezelfde 7e maart, in Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden

269 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Leerlingenkaart van Emanuel Keizer. Leerlingenkaart uit het archief van de ANDB. Bron: IISG.

Leerlingenkaart van Emanuel Keizer. Leerlingenkaart uit het archief van de ANDB. Bron: IISG.

Alle rechten voorbehouden
Familiebericht. Aankondiging van de ondertrouw van Emanuel en Josephine.<br />Bron: Het Volk van 20 februari 1923, Historische Kranten, KB.

Familiebericht. Aankondiging van de ondertrouw van Emanuel en Josephine.
Bron: Het Volk van 20 februari 1923, Historische Kranten, KB.

Alle rechten voorbehouden
Familiebericht. Aankondiging dat het huwelijk in Zaandam 'niet plaats vinden'. Ze trouwen overigens gewoon in Amsterdam en ook op de 7e maart.<br />Bron: De Telegraaf van 6 maart 1923, Historische Kranten. KB.

Familiebericht. Aankondiging dat het huwelijk in Zaandam 'niet plaats vinden'. Ze trouwen overigens gewoon in Amsterdam en ook op de 7e maart.
Bron: De Telegraaf van 6 maart 1923, Historische Kranten. KB.

Alle rechten voorbehouden

Geen reacties

Voeg je reactie toe