Schoenenleed

Verteller: Yvonne Kruk
Auteur: Yvonne Kruk
Indische Buurt

De schoenen waren eigenlijk te klein, maar ik vond ze zo mooi.

Javastraat 1961 Gemeentearchief Amsterdam

Javastraat 1961 Gemeentearchief Amsterdam

Alle rechten voorbehouden

Er zaten veel schoenzaken in de Javastraat, zoals van Haren, Huf, Hoogenbosch en Matto. In de etalage stonden de modellen van de schoenen en pantoffels uitgestald en binnen in de winkel stonden langs alle wanden van de vloer tot het plafond alle schoenendozen opgestapeld, met een langs de wanden verschuifbare ladder om bij de bovenste dozen te komen. Er stonden een soort houten dozen in de zaak van 70 x 30 cm en 30 cm hoog met een schuine kant om je voet op te zetten en de schoenen verkoopster ging er bovenop zitten om je de schoen aan te trekken of de veters in je schoenen te rijgen.

Ik heb bij Matto als kind samen met mijn moeder op een keer een paar schoenen gekocht, blauwe veterschoenen met een wit bovenstuk (model bordeelsluiper). De schoenen waren eigenlijk te klein maar ik vond ze zo mooi dat ik beweerde dat ze goed zaten. Er was geen grotere maat meer. Ik heb het gepresteerd om met kromme tenen, hierop naar huis te lopen maar verder heb ik ze niet veel meer gedragen. Misschien heeft mijn moeder ze wel aan een kennis doorverkocht, daar was ze wel handig in.

Alle rechten voorbehouden

6937 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Yvonne Kruk in 2006

Yvonne Kruk in 2006

Alle rechten voorbehouden

4 reacties

Voeg je reactie toe
Ans van Kesteren v veen

Javastraat

Toen was de Javastraat nog een mooie winkelstraat,
Wat jammer want ik reed er kort geleden door en wat een ongezellig winkelgebied.
Op nr.26 zat rond 1964 de parfumerie 'de Iris'
Ans van Kesteren v.Veen

schoenen

Hi Yvonne
Ik ook hebt in me jeugd veel schoenen bij Matto gekocht
Maar me herrinering van het is me eerste keer dat ik aleen schoenen mocht kopen ik kocht hele hoge hakken en de schoenen waren rood
Ook me Moeder zag rood toen ik er mee thuis kwam ik was 11 jaar oud maar ik had ze al gedragen dus geruild konden ze niet
Ik mog ze niet houden dus me Moeder heeft ze weggegeven arme Vrouw en we waren al zo arm ik herrinner me iets van Ouwel zegels?om ze te kopen
Ik heb ze nooit mogen dragen
Anneke

Alfons van Gerwen

Yvonne Kruk

Hallo Yvonne heb net weer eens je verhaal over de te kleine maar ozo mooie schoenen gelezen en vraag mij af of je het verhaal van "meneer Matto" ( mijn vader) hebt gelezen en of je hem nog herinnert?
Je hebt de felbegeerde schoenen immers bij Matto gekocht en misschien zelfs wel bij mijn vader.
het verhaal is te vinden onder de titel
Meneer Matto.
m.vr.gr.
Alfons van Gerwen

Jacqueline van Tol

met zoveel genoegen gelezen

hallo yvonne

door toeval kwam ik op de site "geheugen van oost" terecht en las met groot genoegen je stukjes behorend bij de foto's van vroeger.
Ik ben zelf ook altijd bezig met het verleden in de vorm van reünies e.d. Kwam echter uit de zogenaamde "kakbuurt" achter het concertgebouw. Misschien breng je me wel op een idee om net zoiets als jij te doen met foto's en bijschriften.

Ik was op zoek naar de familile van steenbeek die ook in de watergraafsmeer woonde. ik moet nog eens kijken hoe die straat ook alweer heette waar ze woonden.

enfin, ik wilde je gewoon even een reactie geven omdat je me op een regenachtige zaterdagmorgen zo hebt laten genieten van je stukjes en foto's (ik zelf ben van eind oktober 1946)