De dirigent van de Tugelaweg (deel 1)

Verteller: Frits Slicht Frits Slicht
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Tugelaweg 55 III, Amsterdam, Tugelaweg, Transvaalbuurt

Een kort overzicht van de familie van Meijer Smeer. Daarnaast de eerste stappen als dirigent!

Portretfoto. Foto uit het Zaans Volksblad: sociaal-democratisch dagblad van 30-01-1939. Bron: historische kranten (KB).

Portretfoto. Foto uit het Zaans Volksblad: sociaal-democratisch dagblad van 30-01-1939. Bron: historische kranten (KB).

Alle rechten voorbehouden

Meijer Smeer is geboren op 8 september 1886 als jongste zoon in een gezin van zeven kinderen. Hij is de zoon van Aron Smeer en Anna Rozina de Korte. Van zijn jeugd is eigenlijk niets bekend. Later is hij werkzaam als plateelbakker (plateel = geglazuurd aardewerk). Dat blijk o.a. uit zijn archiefkaart maar ook uit de gegevens van het militieregister (dat is de administratie van dienstplichtige mannen). In 1905 is Meijer gekeurd. Hij wordt op 12 december van dit jaar afgewezen omdat hij te klein is. Meijer is inderdaad niet groot met zijn 1,51 meter.
Vijf jaar later, op 10 maart 1910, trouwt hij met Branca Degen. Meijer en Branca krijgen samen drie dochters; Anna Rosina (1911), Eva (1913) en Dina (1918).

Meijer en zijn vrouw wonen aanvankelijk aan de Oosterdokskade, maar in 1920 verhuist het gezin naar de Transvaalbuurt. Het eerste adres is in de Magersfonteinstraat. In 1927 verhuist het gezin naar de Tugelaweg 55 III.
Of Meijer dan nog werkzaam is als plateelbakker, is niet duidelijk. In deze jaren werpt hij zich steeds meer op zijn passie, de muziek. Volgens de archiefkaart is hij ook musicus. Uit de vele berichten in diverse kranten blijkt dat Meijer vooral koordirigent is. In 1920 wordt hij al genoemd als organisator van de concertavonden in de binnentuinen van de Tugelaweg blokken.
Vanaf dit moment wordt zijn naam steeds vaker in verband gebracht met de koormuziek. Een veelheid van zangkoren passeert de revue. Is de eerste vermelding nog te vinden in het blad van De Handwerkers Vriendenkring, volgende vermeldingen komen uit meerdere bronnen.
Zo is er de aankondiging van een concert op het speelterrein bij het Van Beuningenplein. Meijer wordt genoemd als dirigent (bron: Het Volk van 6 mei 1921).
Meestal wordt Meijer koorleider of dirigent genoemd. In september 1922 wordt hij ‘directeur’ van het Amsterdamsch Humoristisch Kwartet. Met dit kwartet zal hij op meerdere politieke bijeenkomsten van de SDAP (Sociaal Democratische Arbeiders Partij) optreden.
In 1924 wordt Meijer ook als zanger, tenor, genoemd. Het gaat hier om een (tuin)concert in het Nederlands Israëlitisch Ziekenhuis en het Oude Mannen- en Vrouwenhuis.

Terug naar de Inhoudsopgave

Alle rechten voorbehouden

375 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe