De markt is geen supermarkt

Verteller: Jaap Meents. Jaap Meents
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Dapperstraat, Dapperbuurt

Supermarkten hebben zo’n grote verscheidenheid aan producten, de verdiensten zijn dan toch wel goed.

Jaap Meents en zijn assortiment! Foto gemaakt door Frits Slicht.

Jaap Meents en zijn assortiment! Foto gemaakt door Frits Slicht.

Alle rechten voorbehouden

Op de markt zie je wel eens van die aanbiedingen. Een koopman die broeken voor maar drie of vier euro verkoopt. Dat is voor de klant misschien wel goedkoop, maar voor de verkoper levert het niet veel op. Je moet dan wel erg veel broeken verkopen op een dag om een beetje inkomen te hebben. Een bijkomend probleem is dat je soms mensen ziet kijken van: “Nou dat is wel erg goedkoop, dat zal dan wel niks wezen.”

Omloopsnelheid (hoe lang ligt een product op de stal) en diversiteit (verscheidenheid) zijn belangrijk. Doordat wij onze sortering hebben uitgebreid, hebben we ook meer klanten. We zijn niet afhankelijk van één bepaald product. Daarnaast hebben we ook nog eens de bestellingen (tegenwoordig ook uit Engeland!).

De markt heeft ook erg veel last van de grote en goedkope supermarkten. Niet alleen zijn ze goedkoper, het lijkt ook wel of het er steeds meer worden. Als groenteman heb je echt een probleem, als je sperziebonen hebt liggen terwijl de supermarkt om de hoek ze in de aanbieding heeft. Daar kan je als marktkoopman niet tegen op. Zo’n supermarkt hoeft per product ook niet al te veel winst te maken. Die hebben zo’n grote verscheidenheid aan producten, de verdiensten zijn dan toch wel goed.

Ik weet dat nog wel van vroeger. Als kleine jongen hielp ik Piet Rijkenborg in de schoolvakantie. Piet deed zaken met een groot winkelbedrijf. Ik weet niet meer zeker of het de V&D was of De Bijenkorf. Ik vond toen een papier en daar stond op dat ze maar een cent winst maakten op één bepaald artikel. Maar omdat ze er zoveel van verkochten, hadden ze toch een behoorlijke winst. Maar zo’n bedrijf kon ook bestaan omdat ze meer van dat soort producten verkochten.
Wij doen dat nu ook zo, maar dan wel op een iets kleinere schaal.

-------------------------------------------------

Dit is verhaal nr. 34 uit een serie van 34 verhalen verteld door Jaap Meents.
Om naar het begin van de verhalen nr. 01 te gaan ga naar Grote Duitse auto's in de straat'

Wilt u een overzicht van al zijn verhalen klik dan linksboven op de naam van de verteller Jaap Meents.

Alle rechten voorbehouden

618 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe