Wat Nachaliël heeft bereikt (15)

Verteller: Poerimfeest in 1925. Nachaliël
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Wetbuurt , Simon Stevinstraat, Polderweg, Betondorp

De jeugd heeft een belangrijke plaats in haar gedachte van saamhorigheid.

Jeugdhuis in 1927. Gebouw voor Jeugdwerk (zuidzijde), naast het zittingslokaal van de Gemeentelijke Dienst, Polderweg 92-94. Bron: Beeldbank, SAA.

Jeugdhuis in 1927. Gebouw voor Jeugdwerk (zuidzijde), naast het zittingslokaal van de Gemeentelijke Dienst, Polderweg 92-94. Bron: Beeldbank, SAA.

Alle rechten voorbehouden

In de eerste tien jaar van haar bestaan heeft Nachaliël veel tot stand gebracht. Het groeiende ledenaantal is opmerkelijk en tekenend voor de belangstelling in het joodse bewustzijn. De vereniging beperkt zich niet tot Oud-Watergraafsmeer en de Transvaalbuurt maar richt zich ook op Tuindorp-Watergraafsmeer (voorheen Betondorp).
In de loop van de eerste tien jaren worden de nodige initiatieven ontplooid. Zo wordt er in maart 1923 een damesafdeling gesticht. Voor deze afdeling worden (opvallend genoeg alleen in de wintermaanden) om de veertien dagen speciale bijeenkomsten georganiseerd waar joodse onderwerpen aan de orde worden gesteld. Na de voordracht: “… blijven de dames, onder het gebruik van thee en toebehooren, gezellig bijeen, luisterende naar zang, spel en declamatie.”
Deze avonden worden de eerste jaren gehouden in de vergaderzaal onder de synagoge aan de Linnaeusparkweg. Thans, in 1932, worden deze gehouden in Het Jeugdhuis aan de Polderweg.

Om tot een groot joods saamhorigheidsgevoel te komen heeft Nachaliël in Tuindorp een synagoge ingericht (met subsidie van het Kerkbestuur van de Hoofdsynagoge). Tevens is er in Tuindorp een godsdienstschool geopend waar ongeveer 40 kinderen onderwijs volgen. Het is geen dagschool. Het is mij uit de diverse artikelen niet duidelijk geworden wanneer de lessen plaatsvonden.
Nachaliël is van mening dat de jeugd een belangrijke plaats heeft in haar gedachte van saamhorigheid. Het jeugdwerk heeft altijd een belangrijke rol gespeeld. Als op een gegeven moment de kinderen uit Amsterdam-Oost vanwege plaatsgebrek worden geweerd uit de hulpsynagoge Linnaeusparkweg, ziet de vereniging een taak voor haar weggelegd. Het gaat hier niet om het grote aantal jeugdigen, maar om het feit dat de volwassenen voorrang moesten krijgen. In 1925 start Nachaliël met bijeenkomsten voor kinderen, aanvankelijk in een lokaal onder de Synagoge. Kort nadien ziet Nachaliël in dat er voor de jeugd een eigen synagoge moeten komen.
In de Simon Stevinstraat (op nummer 36) vindt men een geschikt lokaal waar zowel de middag- als de andere diensten kunnen plaatsvinden. Op 4 oktober 1925 is de eerste godsdienstoefening.

Terug naar de Inhoudsopgave

-------------------------------------------------

Dit is verhaal nr. 15 uit een serie van 23 verhalen van Nachaliël.
Voor verhaal nr. 16 ga naar De jeugdsynagoge van Nachaliël 

Alle rechten voorbehouden

266 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe