Zendingsdrang (17)

Verteller: Poerimfeest in 1925. Nachaliël
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Wetbuurt , Transvaalkade, Betondorp

Het gevaar van de christelijke zending!

Moré L Hirschel Bron: NIW van 18 november 1932. Historische kranten, KB.

Moré L Hirschel Bron: NIW van 18 november 1932. Historische kranten, KB.

Alle rechten voorbehouden

In december 1932 heeft Nachaliël haar gebruikelijke jaarvergadering. Ditmaal in de Jeugdsjoel aan de Polderweg 2 (het vergaderlokaal van de synagoge Linnaeusstraat). De eerste spreker is Levie Hirschel, de voorzitter van de vereniging.
In eerste instantie schets hij het teruglopend bezoek aan bepaalde bijeenkomsten. Zo kon een Sjowoengous nachtbijeenkomst wegens gebrek aan belangstelling niet worden gehouden.
(Sjowoengous is het Wekenfeest dat zeven weken na Pesach wordt gevierd. Een andere gebruikte naam is: Sjavoeot, ook gespeld als Sjawoe'ot of Sjawoeoth. Aanv. Frits.)
Maar ook andere bijeenkomsten, zoals de gebruikelijke leeroefeningen van de maandag- en woensdagavond lopen in bezoekersaantal terug. Het is een zorgelijke ontwikkeling, aldus Levie Hirschel.

Christelijke zending

Maar er is zorg over iets dat om meer aandacht vraagt. Het gaat namelijk om de zending in ‘deze buurt’. Met deze buurt bedoelt Levie Hirschel de Transvaalbuurt en Tuindorp-Watergraafsmeer. Wat is er namelijk aan de hand? In het gebouw Patrimonium aan de Transvaalkade 22 wordt al enige tijd een cursus houtsnijwerk georganiseerd. Daar is niets op tegen, ware het niet dat de kinderen, waaronder een 25-tal joodse kinderen, moesten bidden en kerstliederen zingen. Een week later waren er al 40 joodse kinderen die deze cursus hebben bezocht. Het is dat Beis Jisroeil (= Joods Ons Huis) snel ingrijpt en het bestuur van Nachaliël attent maakt op deze kwestie. Bestuur en propagandacommissie hebben vele huisbezoeken afgelegd bij de ouders van deze kinderen. Met het resultaat dat er een week later nog maar 10 kinderen de cursus bezoeken. Voorzitter Hirschel hoop dat alle verenigingen die zich met het jeugdwerk (lees: joods jeugdwerk) bezig houden ‘van hogerhand krachtig gesteund zullen worden’.
Bron: NIW 16-12-1932

Transvaalkade. Transvaalkade (voorheen Ringkade, langs de Ringvaart). Uitgave H. Greorius Jr. Amsterdam (1905). Bron: Beeldbank, SAA.

Transvaalkade. Transvaalkade (voorheen Ringkade, langs de Ringvaart). Uitgave H. Greorius Jr. Amsterdam (1905). Bron: Beeldbank, SAA.

Alle rechten voorbehouden

Terug naar de Inhoudsopgave

-------------------------------------------------

Dit is verhaal nr. 17 uit een serie van 23 verhalen van Nachaliël.
Voor verhaal nr. 18 ga naar Een nieuwe waarschuwing   

Alle rechten voorbehouden

318 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe