Een nieuwe waarschuwing (18)

Verteller: Poerimfeest in 1925. Nachaliël
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht

De christelijke zending is opnieuw op zoek naar ‘zieltjes’.

Willem Beukelsstraat. Prentbriefkaart uit 1925. Bron: Beeldbank, SAA.

Willem Beukelsstraat. Prentbriefkaart uit 1925. Bron: Beeldbank, SAA.

Alle rechten voorbehouden

Opnieuw zending

In 1932 is er al sprake geweest ‘van het gevaar van zending’. Door snel handelen weet men ‘dit gevaar’ af te wenden. Een jaar later is het bestuur van Nachaliël opnieuw van mening dat men een waarschuwend woord aan haar gemeenschap dient te richten. Wat is er namelijk aan de hand. Opnieuw tracht ‘de zending’ zieltjes te winnen onder ‘uw kinderen’. Deze keer gaat het om ‘samenkomsten’ in de Willem Beukels(z)straat 41. Het gaat om bijeenkomsten voor kinderen, dat is wel duidelijk.. Het bestuur van Nachaliël maakt niet duidelijk om welke organisatie het gaat. Wel wordt er melding gemaakt van het lokmiddel. De zending bezorgt gratis wandkalenders aan huis. Het zijn niet ‘zomaar kalenders’, het gaat hier om kalenders met afbeeldingen met bijschriften uit het Oude en Nieuwe Testament.
Welke actie onderneemt het bestuur? Aan iedereen wordt verzocht de kalender niet weg te gooien of te weigeren. Alle kalenders worden zoveel als maar mogelijk verzameld en teruggestuurd aan de zending.

Wat wij te bieden hebben!

Nachaliël zal Nachaliël niet zijn, als er niet op wordt gewezen dat:
”De Vereeniging Nachaliel biedt voldoende gelegenheid voor uw kinderen om in een echt Joodsche sfeer de Joodsche gebruiken en ceremoniën aan te leeren. Door uw kinderen naar de Jeugdsjoel in Oost, in het Jeugdhuis aan den Polderweg te zenden, waar zij worden voorbereid voor de taak, die zij later als volwassen Jood zullen te volbrengen hebben, zullen zij tevens in staat zijn de verlokkende stem van de zending te weerstaan. Ook de vrijdagavondbijeenkomsten voor kinderen, die eveneens in het Jeugdhuis gehouden worden, leeren de kinderen hoe de Jood zijn vrijdagavond moet doorbrengen.”
Bron: NIW 08-12-1933

Terug naar de Inhoudsopgave

-------------------------------------------------

Dit is verhaal nr. 18 uit een serie van 23 verhalen van Nachaliël.
Voor verhaal nr. 19 ga naar Tien jaar jeugdsjoel Oost  

Alle rechten voorbehouden

395 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe