Tien jaar Jeugdsjoel-Oost (19)

Verteller: Poerimfeest in 1925. Nachaliël
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Polderweg, Wetbuurt , Betondorp

Een jeugdsjoel voor jeugdige bezoekers én bezoeksters.

Synagoge Linnaeusstraat. Nederlands Israelitische Synagoge in 1928 met links de ingang:  Polderweg. Bron: Beeldbank, SAA.

Synagoge Linnaeusstraat. Nederlands Israelitische Synagoge in 1928 met links de ingang: Polderweg. Bron: Beeldbank, SAA.

Alle rechten voorbehouden

Op 14 september 1935 zal een speciale viering plaatsvinden ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de eigen jeugdsjoel van Nachaliël. Deze viering vindt plaats in de grote zaal van Het Kraaiennest aan de Polderweg en is alleen toegankelijk voor die kinderen die een bewijs van toegang hebben (wordt gratis uitgereikt “a.s. Sjabbos”). De kinderen wordt een gratis lunch aangeboden.

In een artikel in het NIW van 20 september 1935 wordt uitvoerig verslag gedaan van deze speciale viering. Er wordt teruggeblikt op de eerste dagen van de jeugdsjoel, tien jaar geleden. De eerste bijeenkomsten zijn in de Simon Stevinstraat 36 en worden aanvankelijk door ongeveer 25 kinderen bijgewoond. De diensten staan de eerste acht jaar onder leiding van M. Druijff. Mogelijk gaat het hier om Meijer Druijff, de zoon van de secretaris: Aäron Druijff. In 1935 is Meijer Druijff overigens leraar te Kampen.
Na enkele jaren krijgt de ruimte in de Simon Stevinstraat een andere bestemming. Volgens de woningkaart (bij het Stadsarchief) wordt het een ‘Vergaderlokaal van de Woningbouwvereniging Watergraafsmeer’ en ‘Wijkgebouw voor Het Witte Kruis’ (afd. Watergraafsmeer).
Gelukkig krijgt men een ruimte in Het Kraaiennest. Dat is in mei 1928. Men is dan in afwachting van de voltooiing van de in aanbouw zijnde Synagoge-Linnaeusstraat. Als deze in september 1928 wordt opgeleverd, verhuisd de jeugdsjoel naar het vergaderlokaal van deze synagoge (ingang Polderweg).
Dan ontstaat er een bijzonder probleem. De aanwas van jeugdige leden is zo groot, dat dit lokaal te klein dreigt te worden. Vanaf april 1933 is men in de gelukkige omstandigheid dat een grotere ruimte gehuurd kan. Opnieuw huurt de jeugdsjoel een ruimte in Het Kraaiennest. Deze ruimte biedt plaats aan ruim 100 kinderen. Dit aantal lijkt groot, maar regelmatig zijn er 100 of meer kinderen aanwezig tijdens de jeugdsjoeldiensten.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst is er niet alleen een lunch. Er worden geschenken overhandigd, er wordt gezongen en er worden mooie woorden gesproken. 10 Jaar jeugdsjoel, het is duidelijk dat de (helaas onbekende) schrijver/ster van een artikel in het NIW trots is op dit jubileum. Het is een mooie dag geweest!
Bron: NIW 20- 09- 1935.

Terug naar de Inhoudsopgave

-------------------------------------------------

Dit is verhaal nr. 19 uit een serie van 23 verhalen van Nachaliël.
Voor verhaal nr. 20 ga naar Een minder jaar voor Nachaliël?     

Alle rechten voorbehouden

674 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe