Een minder jaar voor Nachaliël? (20)

Verteller: Poerimfeest in 1925. Nachaliël
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht

Het ledenaantal slinkt!

Damesafdeling Nachaliël. NIW 14011938 De zendingsdrang blijft een punt van zorg enaandacht! Bron: NIW van 14 januari 1938. Historische kranten, KB.

Damesafdeling Nachaliël. NIW 14011938 De zendingsdrang blijft een punt van zorg enaandacht! Bron: NIW van 14 januari 1938. Historische kranten, KB.

Alle rechten voorbehouden

Tijdens de jaarvergadering van de vereniging Nachaliël op 30 december 1937 wordt met gemengde blik teruggekeken op haar vijftienjarige bestaan. Dit jubileum zou natuurlijk gevierd moeten worden. Helaas is dit niet mogelijk, de financiële situatie laat het niet toe. Maar dat is niet het enige. Wat misschien nog wel belangrijker is, is het teruglopend bezoek aan de verschillende sjoels in Oost. De ‘ontjoodsching’ is niet verminderd, dit ondanks de inzet van de vereniging. Zo zijn er dankzij financiële steun van een aantal leden, 2000 vlugschriften onder de bewoners van Oost verspreid (ter gelegenheid van een aantal feestdagen als: Pesach en Rosh Hashana).

Het bezoek aan de diverse bijeenkomsten is ook een reden tot zorg. Die van de maandagavond worden nog redelijk bezocht. Ook de bijeenkomsten die worden georganiseerd voor en door de damesafdeling worden nog goed bezocht.
Het ledenaantal van Nachaliël is in 1937 sterk afgenomen (tot 188 leden). Wat verder opvalt, is dat gememoreerd wordt dat de niet al te grote synagoge van Tuindorp-Watergraafsmeer nog steeds groot genoeg is voor alle bezoekers. Een opvallende manier van zeggen dat het eigenlijk niet zo goed gaat met de vereniging.

Gelukkig is er ook positief nieuws te melden. De jeugdsjoel is nog steeds een groot succes en is nog steeds ‘het troetelkind van de vereniging’. Dat er met trots over de jeugdsjoel wordt gesproken, heeft ook te maken met het feit dat er grote zorg is voor de al eerder genoemde ontjoodsing. Tijdens de jaarvergadering wordt gewezen op het feit dat steeds meer bewoners van bijvoorbeeld de Transvaalbuurt hun kinderen niet naar een joodse voorbereidende school sturen, maar naar een christelijke of openbare school. Dat is een slechte zaak, kinderen leren daar namelijk liedjes en versjes die betrekking hebben op feesten ‘die niet de onze zijn’. Kortom:
” Er dient op krachtige wijze ingegrepen te worden om te voorkomen, dat 't opkomend geslacht in Amsterdam-Oost verloren gaat.*
Helaas ontbreekt het de vereniging uit de financiële middelen (dit blijkt uit het financiële verslag, er is een saldo van ƒ12.60).
De redactie van het NIW hoopt dat er naar deze noodkreet wordt geluisterd.
Bron: NIW 14-01-1938

Terug naar de Inhoudsopgave

-------------------------------------------------

Dit is verhaal nr. 20 uit een serie van 23 verhalen van Nachaliël.
Voor verhaal nr. 21 ga naar Een jubileum voor de jeugdsjoel 

Alle rechten voorbehouden

289 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe