Het gezin Bosboom (1)

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht

Hoe we kwamen te wonen op het Krugerplein.

Eliazer Bosboom en Marianne Bosboom-Flesschedrager De ouders van Beppie Bosboom. Bron: familiearchief.

Eliazer Bosboom en Marianne Bosboom-Flesschedrager De ouders van Beppie Bosboom. Bron: familiearchief.

Alle rechten voorbehouden

Ik ben geboren op de Spaarndammerdijk. We woonden toen op nummer 99. In mijn herinnering ben op mijn vierde verhuisd naar de Retiefstraat in de Transvaalbuurt. Maar als ik kijk naar de gegevens die op de kaart van mijn vader staan (Gezinskaart, SAA) dan was ik toch echt nog geen twee jaar oud. Ik ben namelijk geboren op 18 augustus 1926 en in op 22 januari 1928 zijn we dus verhuisd. Dat het zo in mijn geheugen staat, komt omdat iedereen vroeger vertelde dat ik vier jaar oud was. Ik was de jongste van het gezin.

In de Retiefstraat kwamen we te wonen in een mooie en best grote woning op nummer 42, drie hoog. Voor mijn gevoel lijkt het wel of we daar altijd hebben gewoond. Dat klopt natuurlijk niet, want in november 1938 zijn we verhuisd naar het Krugerplein. We kwamen opnieuw te wonen op de derde verdieping, op nummer 1.
Op dit adres zit nu, voor een deel dan, de Albert Heijn.

Dat we naar het Krugerplein (zie kaartje onderaan) zijn verhuisd, had van alles te maken met ons grote gezin. Weliswaar waren er al zusters en broers het huis uit, omdat ze waren getrouwd. Maar, weet je wat de rottigheid toen was? Ze gingen dan wel trouwen, maar in die jaren dertig was het best moeilijk om een eigen woning te vinden. Het is zoals ik wel eens zeg: ā€œZe gingen er uit, maar ze kwamen er ook weer in.ā€ Je moet hierbij wel bedenken dat er tussen mijn oudste zuster en mij een leeftijdsverschil zit van 21 jaar. Mijn zuster Reintje is de oudste van de in totaal negen kinderen. In ons gezin zijn overigens twaalf kinderen geboren, maar drie kinderen zijn al op jonge leeftijd overleden.

Dat mijn zuster Reintje is getrouwd, in 1933, kan ik mij nog maar vaag herinneren. Die trouwde voor ik goed en wel ā€˜mijn verstand kreegā€™. Of zij met haar man nog bij ons zijn komen inwonen, dat weet ik eigenlijk niet.

Terug naar de inhoudsopgave

Alle rechten voorbehouden

1686 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Krugerplein. Prentbriefkaart van het Krugerplein in Amsterdam-Oost, ca. 1925<br />Collectie Jaap van Velzen, Joods Historisch Museum.

Krugerplein. Prentbriefkaart van het Krugerplein in Amsterdam-Oost, ca. 1925
Collectie Jaap van Velzen, Joods Historisch Museum.

Alle rechten voorbehouden
Krugerplein. DOW-kaart L6 van1940. Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Krugerplein. DOW-kaart L6 van1940. Bron: Stadsarchief Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden

Geen reacties

Voeg je reactie toe