Een eerbetoon aan onze oude buren, vervolg (13)

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Iepenplein

Zij, die van Dijkstra, hebben toen kleren voor mij gebracht.

Iepenplein. Prentbriefkaart van het Iepenplein, datering 1935. Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Iepenplein. Prentbriefkaart van het Iepenplein, datering 1935. Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden

We hebben bijvoorbeeld al onze foto’s bij de familie Dijkstra ondergebracht. Ook sieraden gingen naar hen toe, nou ja, veel goed was er niet bij hoor. Maar het kettinkje van mijn moeder en haar ring die ze van haar kinderen had gekregen en ook de trouwringen van mijn ouders heb ik dankzij hen teruggekregen. Die twee trouwringen zijn aan elkaar vastgemaakt, die draag ik nog altijd. Het horloge van mijn moeder is bij mijn dochter.

Tot op het laatst is de familie Dijkstra bij ons gekomen, tot het moment dat we waren weggehaald. Mijn zuster Mien (Mietje) die ondergedoken zat in Heemstede werd door de Dijkstra’s regelmatig opgezocht. Op de fiets gingen ze daar dan helemaal naar toe. Ze brachten dan voedsel en andere zaken.

Na de oorlog, na Auschwitz en RavensbrĂĽck te hebben overleefd, kwam ik tijdelijk terecht bij mijn zuster Mien. Zij woonde op het Iepenplein. Ook toen heb ik nog veel hulp gehad van onze oude buurtjes. Ook Mien was niet helemaal in orde in die tijd.
Ik was uit de kampen teruggekomen in mijn kampkloffie en had helemaal geen kleding meer. Ik was ook nog eens ontzettend mager. Zij, die van Dijkstra, hebben toen kleren voor mij gebracht. Die waren van hun dochter, ik vertelde daar al eerder over, die was praktisch even oud als ik. Ontzettend dankbaar ben ik die mensen.

Terug naar de: Inhoudsopgave

Alle rechten voorbehouden

784 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe