Moeders koperwerk (17)

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Transvaalbuurt

Ze heeft het allemaal laten 'onderduiken'.

Eliazer Bosboom en Marianne Bosboom-Flesschedrager. Bron: familiearchief.

Eliazer Bosboom en Marianne Bosboom-Flesschedrager. Bron: familiearchief.

Alle rechten voorbehouden

Of onze woning is gepulsd of is leeggeroofd door anderen, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat toen de woningen later verbouwd werden er nog de nodige zaken gevonden hadden kunnen worden. Ik denk dan met name aan het koperwerk van mijn moeder. Mijn moeder had nogal veel koper, ze was helemaal bezeten van dat spul. Dat koperwerk moest natuurlijk telkens weer gepoetst worden, gek werd je er van. Ze heeft het nog allemaal verborgen (laten onderduiken) in een paar holtes boven de kasten.
Op het Krugerplein hadden we ingebouwde kasten, die hoorden in dat huis. Boven die kasten zat een soort van afscheiding van linnen. Daarachter zat een holle ruimte. Dat was best nog een behoorlijke ruimte. Mijn moeder heeft die helemaal volgestopt met haar koperwerk. Wat voor koperwerk had ze eigenlijk. Nou, dan moet je denken aan een grote vijzel, een menorah, een koperen ketel, een kolenkit, dat soort dingen allemaal.
Dat linnen ‘voorschot’, ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven, heeft ze keurig losgetornd. Nadat ze haar spullen had opgeborgen, heeft ze dat weer keurig netjes dichtgemaakt. Het was de bedoeling dat, als ze terug zou komen, het er weer achter vandaan werd gehaald. Maar zo is het niet gegaan.

Of de spullen nog tijdens de oorlog zijn geroofd, weet ik niet. Maar als dat niet het geval was, dan hadden ze het zeker teruggevonden bij de verbouwing.

Terug naar de: Inhoudsopgave

Alle rechten voorbehouden

738 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe