Naar het Iepenplein (26)

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Iepenplein

“Ja”, zeg ik tegen hem: “Mientje of Mietje Bosboom, waar is die dan?”

Iepenplein. Prentbriefkaart van het Iepenplein met rechts de Iepenweg. Uitgave J. Sleding, Amsterdam, datering 1935. Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Iepenplein. Prentbriefkaart van het Iepenplein met rechts de Iepenweg. Uitgave J. Sleding, Amsterdam, datering 1935. Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden

Op het Centraal Station hoorde ik wel dat mijn zus Mietje het had overleefd en dat ze op het Iepenplein woonde. Dat was wel erg toevallig hoor. Een man van de distributie hoorde mijn naam Die vroeg toen of ik een zuster had met de naam Mientje. “Ja”, zeg ik tegen hem: “Mientje of Mietje Bosboom, waar is die dan?” Hij vertelde toen dat ze op het Iepenplein woonde, op nummer 33.
Nu had ik wel net een tientje gekregen, maar daar had ik op dat moment niet veel aan. Een kaartje voor de tram had er wel vanaf gekund, ware het niet dat er ’s nachts geen trams reden. Ik ben toen gaan lopen, op houten klompen. Dat was nog een hele tippel hoor. Het waren meer houten zolen met van dat grove linnen als bovendek. Dat schuurde als de neten. Ik had geen kousen. Daar liep ik dan in mijn ‘gevangenispakkie’. Ik had wel een jas van het Rode Kruis kunnen krijgen. Maar dat was een militaire jas, maar daar wilde ik niks van weten. Ik denk dat ik er ongeveer anderhalf uur over heb gedaan. Toen ik bij het Iepenplein zag ik al snel mijn zuster. Zij was met haar kinderen uit de onderduik gekomen. Ze zat in die tijd altijd voor het raam, op de uitkijk. Slapen deed ze bijna niet meer. Ineens zag ze me en riep: “Kijk daar heb je Beppie.”

Ik was nog steeds behoorlijk ziek en verzwakt toen ik bij mijn zuster aankwam. Mijn zuster heeft direct de huisarts gebeld. Gelukkig hebben we veel hulp gehad van onze oude buren, de familie Dijkstra. Ze hebben ons, mijn zuster en mij, veel hulp gegeven. Mijn zuster was ook niet helmaal in orde toen. Die van Dijkstra hebben nieuwe kleren voor me gebracht. Die waren van hun dochter, die was van dezelfde leeftijd als ik. Met die dochter heb ik tot voor kort contact gehouden. Ze is onlangs overleden.

Vrij snel daarna ben ik naar Haarlem vertrokken. Amsterdam hoefde voor mij niet meer. Ik heb er zoveel mensen verloren. Ik kom nog wel regelmatig in Amsterdam, maar daar wonen, nee, dat kan ik niet meer.

Terug naar de: Inhoudsopgave

Alle rechten voorbehouden

2543 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Iepenweg met het Iepenplein. Prentbriefkaart van de Iepenweg bij het Iepenplein in Amsterdam-Oost, ca. 1955. Collectie Jaap van Velzen, Joods Historisch Museum.

Iepenweg met het Iepenplein. Prentbriefkaart van de Iepenweg bij het Iepenplein in Amsterdam-Oost, ca. 1955. Collectie Jaap van Velzen, Joods Historisch Museum.

Alle rechten voorbehouden
BJF Schmidt

iepenweg

naast het café de grouwe hengst op de Iepenweg, zat bakkerij Kooij, daarnaast een winkeltje waar je oa buitenlandse postzegels voor je verzameling kon kopen of filmfoto's  enz, het stonk daar altijd. Verderop zat een slagerij, daarnaast kolenhandelaar van Vliet en op de hoek van het Iepenplein was een groentezaak.  Iepenweg aan de kant van de Gruyter, zat verderop Bora de kapper met daarnaast een Bloemenzaak.  De open doch ommuurde ruimte zie je nog net, die gaf toegang tot een brillenslijperij die in het inpandige oude schoolgebouw zat (tussen de 1ste en de 2e Oosterparkstraat), nadat de oude school werd verlaten, door het leger die daar gehuisvest was. Een oom van mij was daar  vlak na de oorlog (dril)sergeant voor nieuwe rekruten. (het andere inpandige schoolgebouw was de fröbelschool met een ingang via de Sparrenweg) Daarnaast op de hoek van het Iepenplein zat kruidenier Wersterhoud(t).

Op het Iepenplein zie je nog een stenen GEB elektra verdeel huisje en aan de andere kant tegen het huisje was een stenen openbaar Urinoir.