Conciërge op de roomse Don Boscoschool

Over de roomse blijheid

Polderweggebied / Oostpoort, Oosterparkbuurt
Don Boscoschool .<br />Foto: de heer Bartels foto  in  pastorie [?]  St.Bonifatiuskerk Kastanjeplein /  verjaardag  kapelaan Verstegen  [aangeleverd door hr. Bartels]

Don Boscoschool .
Foto: de heer Bartels foto in pastorie [?] St.Bonifatiuskerk Kastanjeplein / verjaardag kapelaan Verstegen [aangeleverd door hr. Bartels]

Alle rechten voorbehouden

Klik rechts (icoontje) bovenaan op de foto en de foto wordt vergroot weergegeven.

Persoonlijk heb ik goede herinneringen aan de conciërge van mijn school. Altijd een luisterend oor. De heer Bartels was zo'n conciërge.
Twaalf jaar werkte hij op de Don Boscoschool aan de Polderweg, de eerste rooms katholieke technische school van Amsterdam. Einde 2004 is het schoolgebouw gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe winkelcentrum Oost Poort geopend voorjaar 2014.

Bartels heeft oude foto's gevonden en deze ingeleverd bij het Geheugen van Oost.
Foto's van voor 1940 met achterop een tekstje. Er is feest op de Polderweg. Adjunct-directeur Leygraaf is die dag het middelpunt. Op de foto staat een groot gezelschap. Heren leraren en dames echtgenotes? Misschien vrouwelijke docenten?
De school is vernoemd naar de heilige Don Bosco die in de 19 de eeuw Turijnse, arme jongens opving en hun onderwijs verzorgde. Het is een katholieke omgeving.

Bartels bezocht kennelijk ook de St.Bonifatiusparochie aan het Kastanjeplein. Op deze foto viert kapelaan G. Verstegen zijn verjaardag. De kapelaan is te herkennen aan zijn priesterboord, het collaar. Het is een witte staande boord, gedragen door katholieke priesters en een opvallend herkenningsteken.Boven zijn bolhoed zien we aan de fraaie lambrisering een Mariabeeldje op console. De kapelaan is op wonderlijke wijze omringd door een kring van heren met hoge hoeden, die gezien biervat, bierpullen en sigaren echte roomse blijheid uitdragen.Een pracht document van die tijd.

De derde foto is curieus. Veel bloemstukken. Op de eerste rij zitten verschillende priesters met de herkenbare witte boord. Boven de feestelijke groep hangt het schilderij van Philipeau met schildering van het H. Mirakel in 1345 geschied. Tot op de dag van vandaag viert Amsterdam deze wonderbare geschiedenis met de jaarlijkse Stille Omgang.De foto moet gemaakt zijn in de Begijnhofkapel, want daar hangt dit meer dan tien meter brede schilderij.

De neogotische H. Bonifatiuskerk uit 1886 is in 1984 gesloopt.Er waren bijna 2000 plaatsen, een enorme kerk. Zoals bij veel bouw einde 19 de eeuw zijn er rond de kerk ook katholieke scholen en verenigingshuizen gebouwd. De 'Boni' was en is, nu gevestigd in de oude pastorie, een hechte geloofsgemeenschap. Op de plek van de kerk verrees woonzorgcentrum Kastanjehof. Rijzige, oude kastanjebomen sieren het prachtige plein met zijn 1900-karakter.

De foto's van Bartels geven ons anno 2014 een kijkje in het katholieke leven van voor 1940.

---------------------------------------

Kijk ook op de rubriek 'Mijn schooljeugd' naar de R.K. Technische School Don Bosco > klik op R.K. Technische School Don Bosco.
Eventuele reacties in die rubriek plaatsen.

Alle rechten voorbehouden

970 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

bartels3 in de begijnhofkapel

bartels3 in de begijnhofkapel

Alle rechten voorbehouden
bartels1 feest op de Don Boscoschool voor de oorlog midden 30er jaren op de Don Boscoschool

bartels1 feest op de Don Boscoschool voor de oorlog midden 30er jaren op de Don Boscoschool

Alle rechten voorbehouden
priesterboord priesterboord = collaar

priesterboord priesterboord = collaar

Alle rechten voorbehouden

Geen reacties

Voeg je reactie toe