De Vereniging Ons Suriname

"Veronsur"

Verteller: Ferry Zwakke

De Vereniging is opgericht in1918 dus over een paar jaar vieren we het honderdjarig bestaan.

Hugo Olijfveldhuis Foto: Ans van de Scheur

Hugo Olijfveldhuis Foto: Ans van de Scheur Door: Ans van de Scheur

Alle rechten voorbehouden

"Toen ik als jongen van negentien uit Suriname hier kwam was de Vereniging Ons Suriname al dé ontmoetingsplek voor Surinamers in Amsterdam en verre omstreken. Het was toen vooral een gezelligheidsvereniging met af en toe een culturele avond, bijvoorbeeld over poëzie of over Caribische muziek. Aan het eind van de avond werd er altijd gedanst; dat hoort nu eenmaal bij onze cultuur.

De Vereniging is opgericht in 1918 dus over een paar jaar vieren we het honderdjarig bestaan. De oprichters waren Surinamers die al voor de Eerste Wereldoorlog naar Nederland kwamen. We hadden een ruimte in de Marnixstraat, waar we tot 1960 hebben gezeten. Behalve jongeren kwamen er ook blanken en Surinamers die ambtenaar of militair waren geweest in Suriname; zij waren op zoek naar de sfeer van ons warme, gezellige Tropenland. Ik heb jaren in het bestuur gezeten van de Vereniging.

Midden jaren zestig verhuisde Veronsur naar Oost. De gemeente hielp ons voorlopig aan het verlaten kantoorgebouw van Van Gendt en Loos aan het Zeeburgerpad. Toen dat terrein bouwrijp gemaakt werd kregen we een loods aan de Pontanusstraat waar nu De Roomtuintjes zijn. Daarna hadden we nog een tijdelijk ruimte in de Grote Wittenburgerstraat. Uiteindelijk vonden we in 1973 ons definitieve home in de oude school aan de Zeeburgerdijk. We deelden de school met een buurthuis en kunstenaarsateliers.
Aanvankelijk huurden we de eerste verdieping, maar in 1994 droeg de gemeente het gebouw aan ons over; de linker helft van het totale schoolgebouw. We hebben toen de Stichting Hugo Olijfveld opgericht die het gebouw exploiteert en beheert. Het pand kreeg dezelfde naam, waarmee een zeer strijdbare secretaris van de Vereniging geëerd blijft.

Tijden veranderen; inmiddels is Ons Suriname de kunst- en cultuurinstelling van Surinamers in Amsterdam. Bij belangrijke evenementen, zoals bijvoorbeeld de opening van een expositie of een literair evenement, ontvangen we gasten uit alle hoeken van het land. Dan is het stampvol en vallen oude vrienden elkaar als familie in de armen."

Alle rechten voorbehouden

3444 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe