Winkeltjes in de Transvaalbuurt

Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Transvaalbuurt, Reitzstraat, Pretoriusstraat

Ik kan mij Jamin nog zo goed herinneren omdat je er voor 3 centen koekkruimels kon kopen.

Ies aan het werk op de werkplaats van de Firma Kool & Co. in 1939. Rechts is bedrijfsleider Dupont afgebeeld met collega Appie Stuive. De foto is uit het persoonlijk archief van Ies Jacobs.

Ies aan het werk op de werkplaats van de Firma Kool & Co. in 1939. Rechts is bedrijfsleider Dupont afgebeeld met collega Appie Stuive. De foto is uit het persoonlijk archief van Ies Jacobs.

Alle rechten voorbehouden

Aan het begin van de jaren dertig was het Afrikanerplein een echt winkelpleintje. Op de hoek met de Pretoriusstraat had je de banketbakker, Van Delft, waar ik nog een paar maanden heb gewerkt. Op de hoek met de Reitzstraat (nummer 43) met het Krugerplein (nummer 28) zat bakker Ploeg, daar haalden wij ons brood. Bakker Ploeg was geen Joodse bakker, maar toch kwamen in de loop van de vrijdagmiddag veel Joodse mensen met hun bakvormen gevuld met deeg. Omdat de mensen geen eigen bakoven hadden werd het deeg afgebakken in de oven van bakker Ploeg. Vooral amandelkoeken en boterkoeken werden er gebakken, voor de Sjabbat. Ik kan mij herinneren dat het deeg van de boterkoek op een keer zo snel rees dat het er grotendeels over heen ging. Bakker Ploeg was toen helemaal in paniek. Dat afbakken kostte ongeveer 1 à 2 centen.

Tussen Ploeg en Van Delft zat het Reclamebureau FELIX. Daar heb ik een halfjaar gewerkt voor ik bij lichtreclame bureau Kool & Co in de Utrechtsedwarsstraat terechtkwam.

Een andere winkel op het Afrikaanderplein was Jamin, op de hoek tegenover Van Delft. Ik kan mij Jamin nog zo goed herinneren omdat je er voor 3 centen koekkruimels kon kopen. Dat deden we dan met een paar vriendjes samen. We legden het geld bijeen voor het verkrijgen van een grote zak kruimels. Er zat van alles in, ook brokjes kaas. Jamin verkocht toen kaas. Het werd een echt verrassingspakket.

Verder waren er enkele snoepwinkeltjes in de buurt. Zo had je er een in de Reitzstraat, ergens in het midden. Daar kon je zogenaamde ‘priktoffees’ kopen. Voor een cent prikte je op een vel geruit papier met een cijfer. Aan de achterzijde stond wat je had gewonnen. De vrouw achter de toonbank keek dan aan de achterkant van het bord. Meestal had je niets gewonnen!

Alle rechten voorbehouden

5463 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Ies in de werkplaats van de Firma Kool & Co. De foto is gemaakt in 1939, afgebeeld is Ies in de werkplaats. de foto is afkomstig uit het persoonlijk archief van Ies Jacobs. Ies in de werkplaats in 1939. De foto is afkomstig uit het persoonlijk archief van Ies Jacobs.

Ies in de werkplaats van de Firma Kool & Co. De foto is gemaakt in 1939, afgebeeld is Ies in de werkplaats. de foto is afkomstig uit het persoonlijk archief van Ies Jacobs. Ies in de werkplaats in 1939. De foto is afkomstig uit het persoonlijk archief van Ies Jacobs. Door: Frits Slicht

Alle rechten voorbehouden

24 reacties

Voeg je reactie toe
Ruud Vader

Kindervriend

Hoi Rob Prins,

Leuk en herkenbaar (uiteraard) jouw verhaal over de kindervriend in de Christiaan de Wetstraat. Kan me alles nog goed herinneren. 

Ben al weer jaren terug in de randstad.

Groet,

Ruud Vader

B Witlox

Banketbakkerij Boom

Weet iemand zich een bakkerij Boom te herinneren? Dit moet zo jaren 50 zijn geweest. Ik vraag me af waar deze zat?

Marella Karpe

De Kindervriend, reactie van Rob Prins

Ik woonde samen met mijn ouders van 1960 tot 1970 op de Platanenweg, aan de kant van het Paroolgebouw. Eerst naar kleuterschool De Klaproos en daarna naar de Christiaan de Wetschool. Iedere zaterdag droogzwemmen in de gymzaal en daarna zwemmen in het sportfondsenbad Oost. Vreselijk vond ik het, maar als troost kreeg ik altijd een paar centen mee om iets te kopen bij De Kindervriend. Meestal plaatjes van de Thunderbirds of Captain Zeppos. Jaren bevriend geweest met Rudie Vader uit de 3e Oosterparkstraat. Heb hem helaas nadat hij rond 1970 is verhuist naar volgens mij Kuinre, nooit meer gezien.
Na de lagere school richting Breitnermavo aan de James Wattstraat gegaan en vervolgens de van der Waals scholengemeenschap aan de Polderweg, naast het zwembad waar ik toch wat traumatische ervaringen heb opgedaan.

 

 

 

annie millenaar-Koningen

Re: De Kindervriend

Ann Lucas:
Inderdaad snoepwinkel De Kindervriend zat vlakbij de Cristiaan de Wetschool je kon er zo lekker lang uitzoeken voor 5 cent of een dubbeltje wijnballen zakje zwart op wit nu weet ik waarom ik altijd zo,n snoeper ben gebleven.

Ja de kindervriend kwamen wij ook snoep halen of bij zwaantje bij de speeltuin. Daar zat nog een winkel Anita die ondergoed en dat soort artikelen verkochten.

annie millenaar-Koningen

Re: Re: Gerrit Meents

Piet Sjouwerman:
Gerrit Meents:Het spijt mij maar er was geen Jamin op het Afrikanerplein.Jamin zat op de hoek van de Pretoriusstraat en Krugerplain.Ik zelf heb op het Afrikanerplen en in de Danie Theronstraat gewoond en mijn groot ouders wooonde in de Reitzstraat gewoond.Was op de Christian de wet school to einde 1941 toe op de Joodse school in de president Brandstraat tot het ende 1942.

Klopt op Afrikanerplein zat bakker ferwerda, sperwer, andere kant bakker moes en boekwinkel philipoon. Ik woonde op tugelaweg hoek ben viljoenstraat.

Piet Sjouwerman

Re: Gerrit Meents

Gerrit Meents:
Het spijt mij maar er was geen Jamin op het Afrikanerplein.
Jamin zat op de hoek van de Pretoriusstraat en Krugerplain.
Ik zelf heb op het Afrikanerplen en in de Danie Theronstraat gewoond en mijn groot ouders wooonde in de Reitzstraat gewoond.
Was op de Christian de wet school to einde 1941 toe op de Joodse school in de president Brandstraat tot het ende 1942.

arie

voor mij was er maar een winkel

en dat was toke mill,huishoudelijk en speelgoed,als ik als 5 jarige daar voorbij liep met mijn oma kreeg ik meestal,speelgoed,:)

Alexandra

Kulman

De winkel van Kulman zat op de hoek Louisbothastraat/Krugerplein.Woonde er om de hoek.

Ann Lucas

De Kindervriend

Inderdaad snoepwinkel De Kindervriend zat vlakbij de Cristiaan de Wetschool je kon er zo lekker lang uitzoeken voor 5 cent of een dubbeltje wijnballen zakje zwart op wit nu weet ik waarom ik altijd zo,n snoeper ben gebleven.

Ann.Lucas

Re: Jamin/Just Bruijn

Just Bruijn:
Ja,inderdaad was Jamin hoek Pretotiusstraat/Krugerplein.
Er zat wel een winkel die snoep verkocht op het Afrikanerplein.Wij kochten ook snoep bij de kindervriend.Plakjes auwel tot je er een verstopping van kreeg.Ik ben in 1945 in de Krugerstraat komen wonen.

Miriam Singer

Joubertstraat 10

Op Joubertstraat 10 hadden mijn grootauders een grote slagerij.
Mijn opa was Salomon Sarfaty en samen met zijn vrauw, Sintje, hadden ze een joodse slagerij.
De drie kinderen: Annie, Betty en Lo moesten ook wel een handje mee helpen.
In 1944 zijn Sintje en Salomon naar Sobibor gestuurd en daar overleden.
De kinderen hebben de oorlog overleefd.
Annie(96) woont nu in Bloemendaal, Betty(95) woont in Israel en Lo(85) in Zwolle.
Mijn moeder(Betty) vertelde ons altijd over de speeltuin waar ze lid van was.
Opa ging met de fits de stad door om zelfgemaakte worst telaten roken.

AD

Re: Re: Spar kruidenierswaren Retiefstraat

alice krauth van oost:
Ad van Deudekom:Mijn ouders hebben in de Retiefstraat een kruidenierswinkel gehad van de Spar rond 1949-1953 - Jan van DeudekomEr zijn nog foto's,dus als er belangstelling is dan hoor ik graag.
Ik heb tot 1960 met mijn ouders in de Retiefstraat 35hs gewoond naast de Spar . Mijn ouders hadden goed contact met deze mensen. Wij mijn broer Axel en ik speelde vaak met hun zoon en dochter. Alice Krauth van Oost.

Ik vermoed dat dit de kinderen zijn geweest van de familie die de Spar hadden overgenomen. Ik was toen 4 jaar. Mijn zus is geboren toen woonden we aan de Pretoriusstraat.

Carla Tilley-Godfroid

Re: fam;Godfroid

mjmuller:
al die gezellige verhaaltjes gelezen hebbende over het Pretoriusplein en straat ,zou ik willen vragen ,,,wie herinnert zich de Fam; piet Godfroid nog
ze zijn ge,emigeerd naar Australie,staat mij ergens nog bij
ben erg benieuwd of er nog oude buurtjes zijn die ze ook gekend hebben
of weten wat er van hun geworden is

Hallo

Toevallig kwam ik op deze site en las dit verhaal. Ik ben Carla Godfroid, de dochter van Piet en Cornelia Godfroid, Ik ben idd toentertijd met mijn ouders en broers naar Canada geemigreerd. Mijn vader is daar na een lange ziekbed overleden in 1965 en moeder en ik zijn weer terug naar Nederland gekomen in 1966. 2 van mijn broers wonen nog in Canada met hun gezin, Mijn moeder is in 2002 overleden.

mvg Carla Godfroid

alice krauth van oost

Re: Spar kruidenierswaren Retiefstraat

Ad van Deudekom:
Mijn ouders hebben in de Retiefstraat een kruidenierswinkel gehad van de Spar rond 1949-1953 - Jan van DeudekomEr zijn nog foto's,dus als er belangstelling is dan hoor ik graag.

Ik heb tot 1960 met mijn ouders in de Retiefstraat 35hs gewoond naast de Spar . Mijn ouders hadden goed contact met deze mensen. Wij mijn broer Axel en ik speelde vaak met hun zoon en dochter. Alice Krauth van Oost.

Ad van Deudekom

Spar kruidenierswaren Retiefstraat

Mijn ouders hebben in de Retiefstraat een kruidenierswinkel gehad van de Spar rond 1949-1953 - Jan van Deudekom
Er zijn nog foto's,dus als er belangstelling is dan hoor ik graag.

heleen zentveld

winkeltjes in de transvaalbuurt

de snoepwinkel van kulman zat op de hoek van het krugerplein en de louis bothastraat
en inderdaad wij gaven hem ook een andere naam

willy kastelijn

snoepwinkel

de snoepwinkel op het afrikanenplein heette volgens mij kulman alleen noemde wij hem altijd ku...man ik kom uit de kraaipanstraat en omgeving

Just Bruijn

Jamin/Just Bruijn

Ja,inderdaad was Jamin hoek Pretotiusstraat/Krugerplein.
Er zat wel een winkel die snoep verkocht op het Afrikanerplein.Wij kochten ook snoep bij de kindervriend.Plakjes auwel tot je er een verstopping van kreeg.Ik ben in 1945 in de Krugerstraat komen wonen.

Jerry Gerrit Meents

Re: Hetty Verolme Werkendam

Hetty Verolme Werkendam, 7 juli 09, 10:06
Gerrit Meents & Nel Borsboom hebben gelijk
want Jamin was nietop het Afrikaner Plein
maar op de hoek van de Pretoria Straat en
Kruger Plein. Er was ook een Jamin op de
hoek van de President Brandt Straat en het
plein waar de speeltuin was. Ik ben de name
vergeten Ik was ook op de President Brandt
school die eigenlijkDe Kraanvogel was
genoemd Dit 'verplicht' heeft my mee terug
genomen over vele jaren. geweldig gewoon. I
ben ook opgegroeidin Amsterdam Oost en
woonde op no.7 President Steynstraat In 2005
heb ik mijn dochter door de buurt gereden
toen wij een bezoek brachten naar Nederland
van Australia Het was of de jaren still
hadden gestaan toen ik door de Hofmeyer
straat reed en de Daniel Theron Straat ik
miste het Poorthuis van de Hofmeyer straat
maar die grenzend aan de Daniel Theron
straat was nog daar. Misschien zat Gerrit
Meens wel in mijn klas

Hallo Hetty,

Ik ging naar de school voor Joodse kinderen in end 1941 to end 1942.
Ik zat op de Christian de Wet school toen de moffen verboden Joodse kinderen niet meer met niet Joodse kinderen in de zelfde school te zitten.
Ik zat toen in de 4de klas.
De hoofd onderwijzer was een Mr. Hartog.

Jerry Meents.
jmeents3729@msn.com

mjmuller

fam;Godfroid

al die gezellige verhaaltjes gelezen hebbende over het Pretoriusplein en straat ,zou ik willen vragen ,,,wie herinnert zich de Fam; piet Godfroid nog

ze zijn ge,emigeerd naar Australie,staat mij ergens nog bij
ben erg benieuwd of er nog oude buurtjes zijn die ze ook gekend hebben
of weten wat er van hun geworden is