Als Turkije speelt ben ik niet objectief

Verteller: Celal Yildiz
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
Indische Buurt , Javastraat

Ik vind ze brutaal als ze het aldoor hebben over ‘die Turken dit en die Turken dat.

De Turkse en Nederlandse vlag samen in top. De foto is gemaakt op 16 juni in de Javastraat voor de winkel van Celal Yildiz. Samen met een medewerker hangt hij de Turkse en Nederlandse vlag op. De foto is gemaakt door de schrijver.

De Turkse en Nederlandse vlag samen in top. De foto is gemaakt op 16 juni in de Javastraat voor de winkel van Celal Yildiz. Samen met een medewerker hangt hij de Turkse en Nederlandse vlag op. De foto is gemaakt door de schrijver. Door: Frits Slicht

Alle rechten voorbehouden

Terwijl Celal druk doende is met het ophangen van zowel de Turkse als de Nederlandse vlaggen vertelt hij over de Nederlandse uitzendingen van de wedstrijden van het Turkse elftal. Wat hij erg mist is het Turkse commentaar. De rechten van de uitzendingen in Turkije zijn verkocht aan een onderneming met de naam “A.T.V.”.
In Nederland kan je die niet zomaar met een schotelantenne ontvangen. Je moet dan een speciaal abonnement nemen, voor een heel jaar. Maar als je alleen die paar wedstrijden wilt bekijken is dat wel een dure liefhebberij. Daarom kijkt hij de uitzendingen op Nederland 1. Maar zegt Celal: “Ik vind die verslaggevers niet altijd even netjes, ik vind ze brutaal als ze het aldoor hebben over ‘die Turken dit en die Turken dat’. Waarom noemen ze de spelers niet gewoon bij hun naam, of zeggen ze het Turkse team”? Het komt soms wel erg hard bij hem over. Als er iets goeds gaat bij het Turkse team dan is het ‘een mazzeltje’, dan is er sprake van toeval. Het is volgens Celal niet zo dat Turkije gelukkig gewonnen heeft.
Iedereen maakt fouten, maar het is aan de ander om daarvan gebruik te maken. Ook de scheidsrechter ontkomen niet aan zijn oordeel, die zijn veel te streng en geven de Turkse spelers te snel een gele kaart.
Maar zegt hij: “als Turkije speelt ben ik niet echt objectief”. Hoewel Celal al heel lang in Nederland woont en werkt, zijn gevoel is wel Turks.

Alle rechten voorbehouden

5324 keer bekeken

3 reacties

Voeg je reactie toe
Gerard Beemsterboer

Gevoelige Turken

De heer Celal Yildiz maakt zich druk over het feit dat men spreekt van die Turken dit en die Turken dat.
Hij wilt dat men hen bij de naam noemt.
Maar hier wrikt de schoen. Die namen zijn voor ons, geboren Nederlanders, niet uit te spreken. Nu weet ik als intellectueel dat men de naam Celal als djelaal uitspreekt maar zulks weet niet iedere kaaskop.
Wellicht kan de heer Yildiz zich beter druk maken over hetgeen de Rood-Chinezen zijn stamverwanten in Oost-Türkistan aandoen.
Een vermakelijke anecdote moge zulks adstrueren:
Ik sprak in 1971 een zaakvoerder van een hotel in Constantinopel.
Deze man was gevlucht uit Kasjgar. Hij zei: De Njam-njam in Midden-Afrika zijn onafhankelijk, maar wij niet en een olijk licht schitterde in zijn kattenogen.

aman

de beste turken

turksen zijn duizend keer beterdan ander ik weet niet wat je lult

Aslan

hij heeft helemaal gelijk

ik vind dat hij helemaal gelijk heeft kijk zelf maar eens als een turkse elftal speelt.

Celal bedankt, je heb mijn hart gelezen.
en Frits Slicht ook bedankt voor je eerlijke publicatie