Mysterie op de Middenweg

Verteller: Rijk Kouwenhoven
Middenmeer

Misschien weet iemand wat er die nacht op de Middenweg gebeurde?

Hulzen De hulzen die Rijk in de oorlog vond bij Middenweg 130.

Hulzen De hulzen die Rijk in de oorlog vond bij Middenweg 130. Door: Christina Mercken

Alle rechten voorbehouden

Tijdens mijn jeugd en ook in de oorlog woonde ik in de Jennerstraat. Achter onze straat, op de plek van het huidige Jeruzalem, stond veel afweergeschut van de Duitsers. Als de Engelse of Amerikaanse vliegtuigen in aantocht waren, zag je de Duitsers snel naar hun geschut rennen om dat in stelling te brengen en vlak daarna begonnen de zware dreunen, waardoor huizen trilden. Vooral ’s nachts was dat angstig als dat schieten werd begeleid door de zoeklichten van de Duitsers, die de hemel aftastten op zoek naar hun prooi. ’s Morgens waren wij dan al vroeg op straat om te zoeken naar neergekomen granaatscherven. Ik bewaar ze nog steeds om te laten zien hoe gevaarlijk het was om zo’n hete scherf op je kop te krijgen.

Op die zoektochten vond ik op een gegeven moment 6 hulzen van een 9 mm. wapen. Ze lagen tussen perceel Middenweg 130 en de hoek van de Röntgenstraat op het trottoir. Je vraagt je dan natuurlijk meteen al af wat daar ’s nachts gebeurd kon zijn. Ik heb er nooit iets over gehoord of gelezen, maar het was uiteindelijk een tijd, waarin je bijna nooit iets hoorde over aanslagen, die in de nacht waren gebeurd. Als er kopstukken bij betrokken waren las je dat wel, maar over het algemeen hield iedereen zijn mond dicht.

Die hulsjes staan nog steeds vooraan in de boekenkast en bij het zien daarvan komt de oude vraag over wat daar was gebeurd steeds weer naar boven. Maar, wij worden ouder en het aantal mensen, dat de oorlog meemaakte steeds kleiner, dus het antwoord op mijn vraag steeds moeilijker. Misschien dat een van de vele bezoekers van het Geheugen van Oost mij alsnog een hint kan geven. Het spreekt vanzelf dat ik zeer nieuwsgierig ben naar een reactie, waarvoor dus al bij voorbaat heel veel dank.

Alle rechten voorbehouden

13602 keer bekeken

13 reacties

Voeg je reactie toe
Ad Huiding

Re: t.a.v. Joop van Daatselaar

t.a.v. Joop van Daatselaar:
Beste Joop.
Wil graag kontakt met jou opnemen.
Maar ik heb geen emailadres van jou.
Mijn adres is comaarschalkerweerd@gmail.com
Co Maarschalkerweerd

Hallo Co
Ik heb al diverse keren een mail gestuurd , stuur jij nog eens een mail
naar Huidinga@gmail.com
groeten
Ad

Sieds van der ploeg

Hulzen.

Waarschijnlijk zijn die hulzen afkomstig van een vliegend ford van de Engelsen.

Dik Heuwekemeijer (1932)

Heuwekemeijers in de 2e W.O.

Beste Rijk,
Op verzoek van mijn broers en zussen die na de oorlog zijn geboren heb ik een verhaal geschreven over onze belevenissen in de 2e W.O. Ook bij ons een kogelhuls, maar helaas van een ander type. Het verhaal van jouw mysterie zou ik graag aan mijn schrijfwerk als bijlage willen toevoegen en vraag daarvoor toestemming. Ik ben een broer van Martin, jouw oude klasgenoot van de Lidwinaschool.

Co Maarschalkerweerd

t.a.v. Joop van Daatselaar

Beste Joop.

Wil graag kontakt met jou opnemen.
Maar ik heb geen emailadres van jou.
Mijn adres is comaarschalkerweerd@gmail.com

Co Maarschalkerweerd

Joop van Daatselaar

Luchtafweergeschut

Beste heer Maarschalkerweerd,
Mijn naam zal u niet onbekend voorkomen: Joop van Daatselaar.
Ik kon u toen niet verder helpen met uw onderzoek naar militaire graven op de Nieuwe Ooster,
Ik kan u wel wat meer vertellen over het luchtafweergeschut (Flak) bij de Kruislaan, ook waar het gestaan heeft. Ik heb dat gevonden op internet. Omdat het op deze site te veel ruimte in beslag zou nemen stel ik u voor dat u via email kontakt met mij opneemt

Joop van Daatselaar

Ger Boogmans

Mysterie op de middenweg

Hallo Rijk,

Kun jij je nog herinneren in welk jaar en eventueel welke maand je
die hulzen hebt gevonden?
Dat is voor mij makkelijker zoeken in mijn archief

s

hannelore and ryke kouwenhoven

i live in the uk can anyone please please tell me how i can look for my aunt and uncle

Co Maarschalkerweerd

BRAND OP DE OMVAL

Kort na de oorlog kregen m'n ouders een woning in het "Amsteldorp" toegewezen, boven de fietsenstalling in de Middelhofstraat (nr.15/I). En daar hebben we (dacht ik) twee keer brand op de omval meegemaakt. Toen de chocoladafabriek 'BLOOKER' aldaar in de fik was geraakt. Dat ging, vanwege se stank, nooit onopgemerkt voorbij...

Op de 30e juni 1941 - zie mijn vorige verhaal over de Kruislaan - werd om 02.05 van de 'Luftschutzwarncentrale' het bericht "Luchtgevaar" ontvangen. En 40 minuten later, om 02.45 uur, rapporteerde de luchtbeschermingsdienst, dat er in de richting Amsterdam-Oost brand was waargenomen. Tien minuten later rapporteerde de uitkijkpost op de 'Wolkenkrabber' in de Rivierenbuurt, in dezelfde richt ook brand te hebben waargenomen. Bij nadere informatie werd gezegd, dat er bij de cacauofabriek 'Blooker' aan de Weesperzijde (nabij de Omval) brand was uitgebroken, en er geen sprake was een bominslag...

Later bleek dat er niet Blooker, maar (volgens de politie) brand was ontstaan bij een brandstoffenhandel tegenover de fabiek van Blooker!

joop jansen 1932

liquideren.

Beste Rijk,
Ik denk dat het een moeilijke zoektocht wordt,daar er in de oorlog veel geliquideerd werd en er later of na de oorlog niets meer over geschreven werd.
Ik zelf weet van een liquidatie op de hoek Transvaalkade--Schalkburgerstr.
Daar werd een fietsende man door twee fietsende mannen dood geschoten.
Heb jij in de oorlog of na de oorlog iets gelezen?
Precies,dat bedoel ik.
Toch wens ik je veel succes

Co Maarschalkerweerd

BRANDBOMMEN

Niet alleen van de granaten van het Duitse luchtafweergeschut (die vaak van zeer grote hoogte weer op aarde terugkeerden zonder te zijn geexplodeerd en dat pas deden toen ze weer op straat of op de daken van huizen neerkletterden) maar ook van bommen heeft Oost en de omdeving van de kruislaan, waar luchtafweergeschut stond, te lijden gehad.

Op 30 juni 1941, omstreeks half 4 in de ochtend (er was om 03.35 uur luchtalarm gegeven) kwam er bij de hoofdstedelijke luchtbeschermingsdienst een melding binnen, dat er een brandbom was neergevallen bij het seinheuis Kruislaan, waarbij twee personen gewond waren geraakt.
Tevens waren een aantal gebouwen op het rangeerterrein getroffen, en was brand ontstaan. Maar de brandweer was snel ter plaatse geweest om de diverse branden te blussen.
Op het open terrein nabij 't rangeerterrein waren zo'n 100 brandbommen, alsook een explosieve bom neergevallen (later bleek echter dat 100 brandbommen 'iets' te hoog was en moest worden teruggebracht tot ca. 48 stuks).
In de onmiddellijke omgeving van het seinhuis was de brisantbom geexplodeerd. Daarbij waren de 30-jarige wagenmeester C. Schol, destijds wonende op de Valentijnkade nr.5/huis. En een zekere heer Blokdijk, wonende Zeeburgerdijk nr.3 gewond geraakt. Zij werden naar het WG gebracht. De heer Schol kon na behandeling weer naar huis terugkeren maar Blokdijk moest ter verdere verpleging worden opgenomen. Beiden behoorden tot het NS-personeel dat daar werkzaam was.
Tengevolge van de explosie waren de muren van het seinhuis ernstig beschadigd en was tevens een hoogspanningskabel vernield. Als gevolg van de explosie waren van een perceel aan de Kruislaan (401 of 411) een viertal ruiten vernield, alsook een ruit van het perceel Van der Waalstraat 107.
Een goed half uur later, om 03.58 uur, werd het signaal 'einde luchtalarm' gegeven...

Co Maarschalkerweerd

LUCHTAFWEERGESCHUT

Rijk.
Mijn naam is Co Maarschalkerweerd, 71 jaar, en al jaren druk bezig met het verzamelen van 'allerlei' verhalen uit de oorlog in relatie tot de Nieuwe Oosterbegraafplaats, waar, zoals je wellicht weet, nog altijd zo'n 300 RAF vliegers begraven liggen. Hun lot, als gevolg waarvan zij daar zijn terechtgekomen, interesseert me mateloos. Heeft iemand toevallig foto's van de begrafenis van deze vaak nog jonge mensen? Ondanks het verbod daarop, werd er tijdens de oorlogsjaren veel gefotografeerd!...

Mijn interesse gaat dus hoofdzakelijk uit naar de verhalen m.b.t. de 'luchtoorlog' en ik kan je helaas niets vertellen over die kogels die jij daar op de Middenweg vond. Over het schieten van het afweergeschut aldaar veel meer. Maar waar dat geschut nu precies heeft gestaan weet ik niet. Misschien kan jij (of iemand anders) mij daar meer over vertellen? Bestaan daar ook foto's van?...

Ik zal binnenkort eens voor 'Geheugen van Oost' wat schrijven over de soms vreselijke gevolgen die dat luchtafweergeschut voor 't oostelijke stadseel en m.n. voor de burgerbevolking had. Ook al werd er alleen maar geoefend!...

rijk Kouwenhoven

mysterie op de Middenweg

Beste Jan,
Bedankt voor je reactie. Het gaat er juist om om te trachten te achterhalen wat zich daar heeft afgespeeld. Wie tegen wie dus en waarom. Het zal wel vreselijk moeilijk zijn om te achterhalen maar we houden moed!Mijn broer Nico ( van de melkboer) groet je!
Rijk KOuwenhoven.

Jan van Meijer

hulsen

Hallo
Ik ben Jan van Meijer en heb vanaf 1943 op de Kruislaan gewoond.
Ik denk dat er mensen werden geliqideerd die heulden met de duitsres of de nsb.