De 3e Drie in het archief

De 8ste Hoogere Burgerschool met 3-jarigen cursus

1 Fan
8ste Hogere Burgerschool in de voormalige Oostergasfabriek - .<br />Foto: Beeldbank Amsterdam

8ste Hogere Burgerschool in de voormalige Oostergasfabriek - .
Foto: Beeldbank Amsterdam

Alle rechten voorbehouden

Steeds lees ik dat de 3e Drie ooit is begonnen als de 8e Drie, maar nergens staat wanneer dat nieuwe nummer aan de school is gegeven. En dan word je dus vreselijk nieuwsgierig, om niet te zeggen dat je het gewoon moet weten. Misschien dat het Stadsarchief van Amsterdam wat meer weet, dus daar ben ik in de papieren gedoken.

Van de school zelf is geen archief bewaard gebleven dus we moeten werken aan de hand van omliggend bewijsmateriaal. In de jaarverslagen van de Gemeenteraad staat een heleboel over de vele scholen die Amsterdam heeft en heeft gehad. Langs die weg is de laatste datum te achterhalen waarop de school nog de "8ste Hoogere Burgerschool met 3-jarigen cursus" werd genoemd. Dat was in een raadsbesluit van december 1925 over de bouw van en nieuwe fietsenstalling voor de school.

Zie afbeelding 1: 8e Drie fietsenstalling
In de raadsverslagen verder niets meer over de HBS, dus dan maar – op aanraden van de archivaris – via een omweggetje werken. Dat wil zeggen : de adresboeken van Amsterdam doorworstelen. Die boeken hebben voorin een hele lijst met namen en adressen van scholen. En daar vinden we:

Zie afbeelding 2: 3e Drie adres in 1926
Het is niet bekend wanneer het adresboek voor 1926 is gemaakt, maar het zal aan het begin van het jaar zijn geweest. Zo'n boek is een gebruiksvoorwerp en geen historisch document. Mensen willen graag aan het begin van een jaar weten waar ze de komende 12 maanden terecht kunnen, is de logische verklaring. Waaruit ik dus de conclusie kan trekken dat de wijziging van het volgnummer aan het eind van 1925 of begin 1926 heeft plaatsgevonden. Wie het beter weet, mag het zeggen, graag zelfs.

Papieren schoolinspectie.
Hoewel de eigen archieven van de school niet meer te vinden zijn, is het verbazend wat je in een archief nog allemaal kunt vinden. Bijvoorbeeld in de papieren van de schoolinspectie. Helemaal correct heet dat eigenlijk:

Toegang 5299: Archief van de Commissie van Toezicht op het Middelbaar Onderwijs.
Daarin zitten allerlei formulieren van de diverse scholen en ook correspondentie tussen de scholenen de gemeente. Op een van de brieven aan de gemeente zit een stempel, met een uitleg over de exacte plaats waar school staat. Het gaat om 1929 en toen luidde het adres Linnaeusstraat 137, de ingang zat toen al aan een paadje dat Polderweg heette.

Zie afbeelding 3: 3e Drie briefhoofd.
Uiteindelijk werd het adres van de school Polderweg 10, maar ook dat zorgt her en der voor wat verwarring. Het huisnummer van de school werd veranderd, van 137 naar 10, maar je ziet ook foto'swaar nog duidelijk 137 op staat, terwijl het onderschrift het heeft over Polderweg 10. Ook hier biedt het archief weer uitkomst, daar hebben ze namelijk de woningkaart van de 3e Drie.

Zie afbeelding 4: 3e Drie woningkaart.
Het is een beetje slordig opgeschreven, maar er staat dat de adreswijziging formeel is ingegaan in juni 1937. Ieder foto die ouder is, moet dus het adres Linnaeusstraat 137 in het onderschrift hebben staan.

Alle rechten voorbehouden

872 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Afbeelding 1: 8e Drie fietsenstalling 1925

Afbeelding 1: 8e Drie fietsenstalling 1925

Alle rechten voorbehouden
Afbeelding 2: 3e Drie adres 1926 .

Afbeelding 2: 3e Drie adres 1926 .

Alle rechten voorbehouden
Afbeelding 3: 3e Drie briefhoofd

Afbeelding 3: 3e Drie briefhoofd

Alle rechten voorbehouden
Afbeelding 4: 3e Drie woningkaart

Afbeelding 4: 3e Drie woningkaart

Alle rechten voorbehouden
Corrie Groen- Pickhard

Derde Drie

Hallo Richard,

Van 1956 tot 1960 heb ik op de 3e 3 gezeten op Polderweg 10.Het verhaal van 8e 3 is helemaal nieuw voor mij. Dat Dr. Van Pesch de voorganger van directeur C. Hoogerwerff is geweest, wist ik wel. Maar goed, op min of meer officiële stukken staat dus 8e 3. Het stichtingsjaar zou 1921 moeten zijn. Toen ik pas daar op school zat is in het najaar het 35-jarig bestaan gevierd met een feest in Krasnapolsky. Alle daaraan volgende jaarfeesten werden in Marcanti gehouden.

Is het mogelijk dat je voor je het archief, zo het nog bestaat, bij het Metis Lyceum aan de Mauritskade moet zijn? Toen de Mammoetwet van kracht werd is de 3e3 n.l. samengevoegd met het Van der Waals Lyceum. De Polderweg werd de HAVO afdeling. Het Van der Waals Lyceum werd vervolgd als Amstel Lyceum en nu heet het Metis Lyceum.

Ik hoop dat ik je een beetje op weg geholpen heb.

Vriendelijke groet,

Corrie Groen (Pickhard).