De eigen godsdienstschool (4)

Verteller: Poerimfeest in 1925. Nachaliƫl
Auteur: Frits Slicht Frits Slicht
1 Fan

Is joods onderwijs een plicht?

Opening godsdienstschool. Aankondiging dat er toestemming is voor de stichting van een godsdienstschool.<br />Bron: NIW, 23 juli 1926.

Opening godsdienstschool. Aankondiging dat er toestemming is voor de stichting van een godsdienstschool.
Bron: NIW, 23 juli 1926.

Alle rechten voorbehouden

Naar het Zuivelplein

In 1926 gaat de vereniging zich ook ā€˜hard makenā€™ voor een godsdienstschool. Er is een locatie: de Roosenburghschool aan het Zuivelplein 7. Bij een voorlopige inschrijving melden zich al snel de eerste leerlingen zich aan. Maar het is in 1926 moeilijk iedereen te berichten. Daarom wordt de aanmeldingstijd verlengd en wordt er ook een grote bijeenkomst georganiseerd. NachaliĆ«l vindt het overigens niet nodig om de joodse bewoners van de Watergraafsmeer er op te wijzen dat joods onderwijs een plicht is.
Want: ā€Het Bestuur acht het overbodig, de ouders op de verplichting van het doen geven van godsdienstonderwijs te wijzen, daar het meent, dat wel iedere Joodsche ouder doordrongen zal zijn van de noodzakelijkheid om zijn kind Joodsch onderwijs te verstrekken. Waar de gelegenheid in het Tuindorp-Watergraafsmeer hiertoe tot nog toe ontbrak, zullen naar de meening van het Bestuur van ā€žNachaliĆ«l", verreweg de meeste der aldaar wonende Joden, deze gelegenheid aangrijpen om hun kinderen zooveel mogelijk ook toe te rusten met die Joodsche kennis, die noodig is om te voorkomen dat in deze, zoo ver van het centrum gelegen buurt, een geslacht van Joden opgroeit, dat anders van het Jodendom geheel zou vervreemden.ā€
Bron: NIW 23 juli 1926.

Zuivelplein 7 - gezien vanaf de Weidestraat, foto dateert van 21 februari 1936. Op dit adres zat de Rosenburghschool. Bron: Beeldbank, SAA.

Zuivelplein 7 - gezien vanaf de Weidestraat, foto dateert van 21 februari 1936. Op dit adres zat de Rosenburghschool. Bron: Beeldbank, SAA.

Alle rechten voorbehouden

De grote bijeenkomst die ik hiervoor noemde, wordt op maandagavond 26 juli 1926 georganiseerd in de Transvaalbuurt, in de binnentuin gelegen tussen de Cilliersstraat en de Hertzogstraat. Het terrein wordt geheel belangeloos afgestaan door de Stichting Bouwfonds Handwerkers Vriendenkring. NachaliĆ«l spreekt zelf over een propagandatuinfeest. Aan de avond wordt meegewerkt door ā€˜Het Eerste Nederlandsch IsraĆ«litisch Fanfarekorpsā€™ en de ā€˜Portugees IsraĆ«litische Zangvereniging Santo Servicoā€™.
In december 1926 wordt de school geopend (Bron: NIW 24 dec. 1926).
Het is onduidelijk of de school een groot succes is geworden. Latere artikelen over godsdienstscholen gaan over godsdienstscholen (Christiaan de Wetschool en Joubertschool) in de Transvaalbuurt waar nauw mee wordt samengewerkt. De kinderen die deze scholen bezoeken, maken bijvoorbeeld gebruik van de Jeugdsjoel van Nachaliƫl in Tuindorp-Watergraafsmeer. De Roosenburghschool komt nooit meer ter sprake.

Terug naar de Inhoudsopgave

-------------------------------------------------

Dit is verhaal nr. 4 uit een serie van 23 verhalen van Nachaliƫl.
Voor verhaal nr. 5 ga naarĀ Een eigen gebedsruimteĀ 

Alle rechten voorbehouden

304 keer bekeken

Geen reacties

Voeg je reactie toe