Ook deze verhalenwandeling was weer een groot succes

Langs de Amstel en over de Omval.

1 Fan
Omval & Groene Staart

Op zondag, 10 augustus 2014, wandelden we met een groep van 25 deelnemers door de Omval en langs de Amstel. Het verbaast me dat na 8 jaar de animo voor de verhalenwandelingen nog steeds zo groot is.

Op de Korte Ouderkerkerdijk - 2014 .<br />Foto: Bea Berk

Op de Korte Ouderkerkerdijk - 2014 .
Foto: Bea Berk

Alle rechten voorbehouden

In september 2006 ‘deed’ ik de eerste verhalenwandeling. Christina Mercken, redactrice van het eerste uur, had het me gevraagd. De wandeling ging door het Polderweggebied en was in het kader van het Rode Loperfestival. De oude bedrijfsgebouwen en diverse scholen stonden er toen nog.

Hoe het is begonnen
Of Christina dit concept heeft bedacht weet ik niet. Er waren al eens 2 wandelingen georganiseerd, waarvan ik er een had meegelopen. Na het Rode Loperfestival vroeg zij wie er voor het Geheugen van Oost verhalenwandelingen wilde organiseren. 3 Mensen boden zich aan maar uiteindelijk ben ik als enige overgebleven.

Inmiddels heb ik ongeveer 70 wandelingen georganiseerd, wandelingen voor scholen (Oorlogsproject) en speciale opdrachten meegerekend. Ik kies steeds een ander gedeelte van Amsterdam Oost. In het begin bestond de wandeling alleen uit het voorlezen van de verhalen maar omdat de mensen vragen gingen stellen over gebouwen e.d. waar we langs liepen ben ik meer mijn huiswerk gaan doen en ben ik ook daarover gaan vertellen. En als het zo uitkomt probeer ik b.v. een moskee, kerk o.i.d. die op de route ligt met een kort bezoekje te vereren. Meestal is daar iemand bereid iets te vertellen. Ik heb er nog een Turks-Nederlandse koran aan overgehouden!

In zijn herinnering was alles veel groter
Ook mochten we in Jeruzalem eens een huisje van iemand bezoeken. De woningen zijn daar heel erg klein, maar wel gezellig. Met 25 mensen in de huiskamer was het dringen geblazen. Ron, die daar vroeger gewoond had vond de grootte van de woning tegenvallen. In zijn herinnering was alles veel groter! Ook heb ik 2 keer een z.g. sportverhalenwandeling door Sportpark Middenmeer georganiseerd met tussendoor een rondje hardlopen bij AV 23 en penalty schieten!

Nieuwbouw in de Omval - 2014 .<br />Foto: Bea Berk

Nieuwbouw in de Omval - 2014 .
Foto: Bea Berk

Alle rechten voorbehouden

Fanclublijst
Ik heb in de loop der jaren een soort ‘fanclublijst’ samengesteld waarop inmiddels bijna 80 mailadressen staan van mensen die op de hoogte gehouden willen worden. Ook al staan de verhalenwandelingen op diverse sites en worden b.v. in de Echo aangekondigd, men vindt het toch prettig op die manier geïnformeerd te worden. Het aantal van 25 deelnemers is meestal heel snel bereikt En mocht het onverhoopt eens tegenvallen dan is daar altijd nog het Agendaprogramma van Radio NoordHolland waar ik op zondagmorgen live in de uitzending de wandeling nog eens onder de aandacht kan brengen.

Ook via de Oud-Amsterdammer bereiken me veel aanvragen. Helaas is deze krant tegenwoordig alleen nog digitaal te lezen waardoor veel ouderen de aankondiging niet meer kunnen lezen.

Ik hou van afwisseling
Ik organiseer ongeveer één keer in de 2 maanden een wandeling, steeds in een andere buurt, al heb ik wel eens 3 zondagen achter elkaar dezelfde wandeling gedaan omdat de animo zo groot was, maar in principe doe ik dat liever niet. Ik hou van afwisseling, anders wordt het zo’n sleur. Het moet voor mij ook leuk blijven, het is tenslotte een hobby.

Drie Euro voor de koffie
De wandelingen zijn gratis, men betaalt alleen € 3 voor de koffie na afloop. Dat koffiedrinken was oorspronkelijk bedoeld om mensen de gelegenheid te geven hun herinneringen te vertellen en te laten opschrijven om op de site te zetten. In de praktijk bleek dat echter niet zo te werken. Maar het koffiedrinken heb ik er toch maar in gehouden. En ik krijg de indruk dat dat ook wel op prijs wordt gesteld.

We wandelden afgelopen zondag dus langs de Amstel en door het gebied van de Omval, vroeger een bedrijventerrein, nu een woongebied. Ook verderop, op het terrein van de voormalige Zuidergasfabriek, verschijnt een nieuwe woonwijk, het Amstelkwartier.

-------------------------------------------------

Corrie Groen-Pickhard, een van de deelnemers, heeft een uitgebreid verslag geschreven met daarbij prachtige foto’s. Om dat te lezen ga naar Langs de Omval en de Amstel

Klik rechts (icoontje) bovenaan op de foto/collage en de foto/collage wordt vergroot weergegeven

Alle rechten voorbehouden

597 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Verhalenwandeling Omval en Amstel - 2014 .<br />Foto's: John Haen

Verhalenwandeling Omval en Amstel - 2014 .
Foto's: John Haen

Alle rechten voorbehouden
Amstel - 2014 .<br />Foto: Bea Berk

Amstel - 2014 .
Foto: Bea Berk

Alle rechten voorbehouden
Collage Verhalenwandeling - 2014 .<br />Foto's: Bea Berk

Collage Verhalenwandeling - 2014 .
Foto's: Bea Berk

Alle rechten voorbehouden
Hans Hamer

Verhalenwandeling 10 augustus 2014

Leuk verslagje van de geschiedenis van de verhalenwandeling. M'n 1e keer Jo mee voor de verhalen wandeling en zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt Jo.