Churchill in de Linnaeusstraat

In 1946 bracht Winston Churchill een bezoek aan Amsterdam

1 Fan
Linnaeusstraat, Oosterparkbuurt
Winston Churchill 3 .<br />Foto: Pierre de Boer

Winston Churchill 3 .
Foto: Pierre de Boer

Alle rechten voorbehouden

Op uitnodiging van Koningin Wilhelmina brachten Sir Winston Churchill en zijn echtgenote Lady Churchill van 8 tot en met 13 mei 1946 een bezoek aan Nederland. Op de dag van aankomst werd Churchill groots ontvangen in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Dam was afgeladen met enthousiaste mensen. Samen met Koningin Wilhelmina verscheen hij op het balkon van het Paleis, waar zij met veel gejuich werden verwelkomd.

Tijdens zijn bezoek aan Nederland verbleef Churchill in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Hij had beschikking over diverse vertrekken. Al die kamers keken uit op de Dam. De hele dag waren daar mensen die hoopten een glimp van hem te kunnen opvangen.

Op de bovenste foto rijdt Churchill in een open wagen door de Linnaeusstraat ter hoogte van het toenmalige Burgerziekenhuis richting Diemen en verder huiswaarts.

Voor een klein filmpje over het bezoek ga naar
Churchill in Amsterdam

------------------------------------

Klik rechts (icoontje) bovenaan op de foto en de foto wordt vergroot weergegeven.

Alle rechten voorbehouden

3502 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Winston Churchill - 1946 .<br />Foto: Pierre de Boer

Winston Churchill - 1946 .
Foto: Pierre de Boer

Alle rechten voorbehouden
Winston Churchill  - 1946 .<br />Foto: Pierre de Boer

Winston Churchill - 1946 .
Foto: Pierre de Boer

Alle rechten voorbehouden
Wilhelm Carton

Mei 1946: Churchill via Linnaeusstraat over de Middenweg naar Brits bivak

De stoet auto's met daarin de open auto van Churchill kwam via de Linnaeusstraat ook over de Oetewalerbrug naar de Middenweg in Watergraafsmeer. Ik heb hem op die Mei-avond in 1946 gezien, want ik mocht met mijn vader kijken vanaf het balkon boven boekhandel Lindvelt aan de T-kruising met de tegenoverliggende Hogeweg. De mensen langs de Middenweg stonden rijen dik aan beide zijden. Volgens mij bezocht Churchill voorbij de Emmakerk een groot bivak (tentenkamp) van Britse militairen, op het braakliggende terrein "het Emmaveld", waar omstreeks 1950 het "Jeruzalem"-dorp en de Hugo de Vrieslaan werden gebouwd resp aangelegd. Die Britse militairen waren in Mei 1946 daar nog gelegerd als ordetroepen, na de chaotische bijltjesdagen jegens NSB'ers van medio 1945.

Het pand van boekhandel K. Lindvelt is in de late jaren '50 gesloopt om de T-kruising Middenweg-Hogeweg uit te breiden tot een +kruising met de nieuw aangelegde Kamerlingh Onneslaan.